Αντιμέτωποι με προβληματικές καταστάσεις κινδυνεύουν να βρεθούν αγρότες και Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων στο Νομό Καρδίτσας κατά τη φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, στην περίπτωση που καταστεί υποχρεωτική η καταχώρηση της προέλευσης άρδευσης του κάθε αγροτεμαχίου.
Αν και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας και περί τους 15.000 Καρδιτσιώτες θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ, δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση επί του θέματος, ενώ η ενημέρωση από τους επίσημους αρμόδιους φορείς είναι ελλιπής.
Σε περίπτωση που καταστεί υποχρεωτική, οι καλλιεργητές θα πρέπει να αποδείξουν πως το αγροτεμάχιο είναι ποτιστικό, πιθανώς με βεβαίωση είτε από τον ΤΟΕΒ, είτε από το Δήμο της περιοχής. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στις οποίες δεν υφίσταται ΤΟΕΒ και υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δήμων, οι οποίοι αδυνατούν να βεβαιώσουν ότι τα αγροτεμάχια είναι ποτιστικά.
Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας, παρουσία αντιδημάρχων και διευθυντών των αγροτικών τμημάτων των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου.

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Δημήτρης Τάντος ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως εκπρόσωπος φορέα δηλώσεων ΟΣΔΕ, υπογράμμισε ότι από τους εκπροσώπους των Δήμων γνωστοποιήθηκε η αδυναμία να βεβαιώσουν τα αγροτεμάχια που είναι ποτιστικά και βρίσκονται σε περιοχή αρμοδιότητάς τους.
Μάλιστα απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι με δεδομένη την πρόθεση να υπάρχει στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ένα υποχρεωτικό πεδίο όπου θα καταχωρείται η προέλευση της άρδευσης του κάθε αγροτεμαχίου (πιθανώς με την επισύναψη και ανάλογες βεβαίωσης), για πλήθος παραγωγών και εκτάσεων δεν θα υπάρχουν τέτοιες βεβαιώσεις ενώ στην πραγματικότητα τα αγροτεμάχια θα είναι ποτιστικά.
Προβληματικές περιπτώσεις
Οι περιπτώσεις που φαίνεται να είναι πιο προβληματικές είναι:
– Παραγωγοί οι οποίοι δεν αρδεύουν από κρατικές γεωτρήσεις και για διάφορους λόγους δεν έχει κατατεθεί η αίτηση στο τμήμα υδροοικονομίας
-περιοχές οι οποίες είναι εκτός αναδασμού και δεν έχουν χαρτογραφηθεί από τους Δήμους ώστε να εκδίδονται οι βεβαιώσεις
– παραγωγοί οι οποίοι αλλάζουν αγροτεμάχια από γεώτρηση σε ύδατα του Δήμου και αντίστροφα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες λόγω του φόρτου εργασίας δεν έχουν προλάβει να καταχωρηθούν.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκύψουν και άλλοι παράγοντες στην πορεία που να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
«Για το λόγο αυτό θα προτείναμε αν όντως προστεθεί τέτοια πληροφορία στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2019 να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες.
Επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει συντονισμένη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με χάρτες μέσω των οποίων όλα τα αγροτεμάχια θα φαίνονται αυτόματα ποτιστικά ώστε να αποφύγουμε ένα μεγάλο όγκο αγροτεμαχίων και να ασχοληθούμε με εξατομικευμένες περιπτώσεις. Τέλος θα θέλαμε να προτείνουμε εφόσον το κτηματολόγιο βρίσκεται σε εξέλιξη, να προστεθεί εκεί η πληροφορία ξηρικό/ ποτιστικό αγροτεμάχιο και από εκεί να αντλούμε τα ποτιστικά αγροτεμάχια» σημειώνει χαρακτηριστικά στο σημείωμά του ο κ. Τάντος.
ΑΤΑΚ
Σε ότι αφορά το ΑΤΑΚ και το θέμα που προέκυψε την περυσινή χρονιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ότι θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου, και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία όπως έγινε και πέρυσι.