Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τρίτης, καθώς δικάζονται τέσσερις πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κάτω από το Δημαρχείο Καρδίτσας, ενάντια στην έγκριση της δημοπρασίας δημοτικών εκτάσεων για την τοποθέτηση πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγονταν από αιολικά πάρκα στις κορυφές των Αγράφων.

Η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής. Παράλληλα σήμερα, για τον ίδιο λόγο, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, ενώ είχε προηγηθεί συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Πλαστήρα.

Τα δύο αιολικά
Nα θυμίσουμε ότι για την περίπτωση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε στο… αρχείο την κατασκευή των δύο βιομηχανικών αιολικών πάρκων από ιδιωτικές εταιρείες στα Άγραφα στις θέσεις «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» και «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα», απορρίπτοντας το αίτημα των εταιριών για τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους για τους δύο αιολικούς σταθμούς. Στη συνέχεια οι εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Aπό το αρχείο του Νέου Αγώνα τον Αύγουστο του 2019

Ιστορικό
Τον Αύγουστο του 2019, ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπής της Δημοτικής Αρχής με σκοπό την έγκριση των πεπραγμένων της Επιτροπής Δημοπρασίας που προηγήθηκε, για την παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιωτική εταιρία. Αφορούσε η απόφαση την εκμίσθωση 10 δασικών τεμαχίων (37.642,15 τμ.) του Δήμου Καρδίτσας για την εγκατάσταση Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα υπό κατασκευή αιολικά Πάρκα στα Αγραφα.

Όπως και την πρώτη φορά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά συνάντησε και πάλι – σε μια ανοιχτή από τον κανονισμό διαδικασία –  κλειστές πόρτες και αστυνομικές δυνάμεις που απαγόρευαν την είσοδο. Τελικά στην προσπάθεια των των διαδηλωτών να παραστούν στη διαδικασία, εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ακολούθησε ρίψη χημικών μ’ αποτέλεσμα να ζήσουμε γεγονότα που ουδέποτε καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία της Καρδίτσας σε αντίστοιχες συνεδριάσεις στο Δημαρχείο.

Η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στη αίθουσα ούτε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής για να υπάρξει απαρτία και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θυμίζουμε ότι η επιτροπή αποτελούνταν από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Τις επόμενες ημέρες, μετά από καταγγελία του πρώην δημάρχου Φώτη Αλεξάκου (που ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοπρασιών) και αστυνομικών, ασκήθηκαν διώξεις σε τέσσερις διαδηλωτές οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη σήμερα 4 Οκτωβρίου!

Ολα τα παραπάνω είχαν προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης στην Καρδίτσα (και όχι μόνο), είχαμε δηλώσεις παραγόντων (και του νυν δημάρχου), δεκάδες ψηφίσματα φορέων, συλλογικοτήτων, που καταδίκαζαν τη στάση της τότε δημοτικής αρχής, ενώ και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ποροέκυψε από τις εκλογές, με ομόφωνο ψήφισμα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές και ζήτησε άρση των διωξεων.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως δύο χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά, από την αρμόδια επιτροπή του κράτους ακυρώθηκε η αδειοδότηση του έργου καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις!

Δηλαδή δικαιώθηκαν και βάσει της απόφασης αυτής όσοι διαδήλωναν κατά της παραχώρησης της δημόσιας εκτασης και το μόνο που έμεινε να μας θυμίζει τα όσα απίθανα ζήσαμε είναι οι διώξεις τεσσάρων ανθρώπων!!!