Αλ. Τσίπρας: «Μήνυμα νέας αρχής για την Ελλάδα και καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα» (ΦΩΤΟ+VIDEO)

«Η αποψινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα στέλνει μήνυμα νέας αρχής για την Ελλάδα, μήνυμα πολιτικής αλλαγής και καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στο κατάμεστο από κόσμο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.

Συμπύκνωσε το σχέδιο του κόμματος στο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά ένα «συμβόλαιο δημοκρατίας». Κάλεσε τους Καρδιτσιώτες και τους Θεσσαλούς να υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με την απλή αναλογική, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική διακυβέρνηση συνεργασίας, την επόμενη της εκλογικής διαδικασίας.

Επισήμανε ότι η Καρδίτσα και η Θεσσαλία του Κιλελέρ, των μεγάλων αγροτικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη είναι στο dna του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι η πρώτη πράξη της νέας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι ένα σχέδιο νόμου για την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Πολίτες της Καρδίτσας, το μήνυμα που στέλνει η σημερινή σας συγκέντρωση.

Μετά το Περιστέρι,

Την Πάτρα,

Τη Θεσσαλονίκη,

 1. Είναι μήνυμα μιας νέας αρχής για την Ελλάδα.
 2. Είναι μήνυμα πολιτικής αλλαγής.
 3. Μήνυμα δημοκρατίας.
 4. Μήνυμα δικαιοσύνης.
 5. Μήνυμα αξιοπρέπειας.

Καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα γίνουν για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η κυβέρνηση της ανισότητας, του παρακράτους, της ακρίβειας, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, θα θερίσει με την ψήφο του λαού ό,τι έσπειρε και σπέρνει με την πολιτική της.

Θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης υποσχέθηκε καλούς μισθούς και συνθλίβει σταθερά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

 1. Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και λεηλατεί συστηματικά τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.
 2. Υποσχέθηκε πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές και έφερε κατάργηση του οχτάωρου, απλήρωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και εργασιακό καθεστώς ζούγκλας.
 3. Υποσχέθηκε επίσης στήριξη των συνταξιούχων και κατάργησε 13η σύνταξη, ενώ τους αφαίρεσε και τα αναδρομικά που δικαιούνται.
 4. Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών και τους πνίγει σταθερά στα χρέη και τους πλειστηριασμούς.
 5. Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει παρά μια ασήμαντη αύξηση στην τιμή του ρεύματος.

Κι αμέσως μετά ξεπούλησε τη ΔΕΗ κι έδωσε το σύνθημα της αισχροκέρδειας.

Υποσχέθηκε μείωση της εγκληματικότητας και έφερε τους εγκληματίες στην ηγεσία της αστυνομίας.

Υποσχέθηκε ενίσχυση της περιφέρειας και του αγρότη και εξανεμίζει όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και το μέλλον τους. Μετατρέποντας με γρήγορους ρυθμούς την περιφέρεια σε ζώνη ανασφάλειας, φτώχειας και μετανάστευσης.

Υποσχέθηκε τέλος θεσμική σταθερότητα και βεβήλωσε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου μετατρέποντας την ΕΥΠ σε παρακρατική συμμορία και παρακολουθώντας το μισό πολιτικό σύστημα.

Και σήμερα μπροστά στον πανικό του από τις αποκαλύψεις των πειστηρίων του εγκλήματος.

Που δε μπορεί να κρύψει.

Γιατί τα πειστήρια του εγκλήματος δε βρίσκονται μόνο στην ΑΔΑΕ.

Βρίσκονται και στους λογαριασμούς του ρεύματος σε κάθε σπίτι.

Βρίσκονται στις αντλίες της βενζίνης σε κάθε πρατήριο.

Βρίσκονται στα ράφια σε κάθε σούπερ μάρκετ.

«Ο Μητσοτάκης σε πανικό επιχειρεί υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας»

Μπροστά στον πανικό του γιατί έρχεται η ώρα που δε θα τον κρίνουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού που εξαπάτησε.

Επιχειρεί να εκβιάσει και να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία.

Προεξοφλεί ότι θα είναι άκαρπη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού με την απλή αναλογική.
Και διαμηνύει ότι θα σύρει τη χώρα σε δεύτερη ή και Τρίτη εκλογική αναμέτρηση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι.

Και δε μπορεί καθόλου να κρύψει τον τρόμο του.
Αυτός που υποτίθεται έχει αυτή τη μεγάλη, την αναντίστροφη δημοσκοπική υπεροχή, κλαψουρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα από τη πρώτη Κυριακή.

Και δε διστάζει να ξεπερνά κάθε μέτρο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας ανοίγοντας ο ίδιος θέμα γνησιότητας των επόμενων εκλογών.

Το 2019 με επίσημες ανακοινώσεις της η ΝΔ έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει νοθεία. Το 2023 λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχτεί το αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με το θεσμικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Είναι μια δεξιά που θυμίζει την ΕΡΕ της δεκαετίας του 50.

Τους θυμίζουμε ότι το 2015 άλλοι ήταν αυτοί που δεν παρέδωσαν το Μέγαρο Μαξίμου την επομένη των εκλογών, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο αργότερα έπραξαν, μετά τις ήττες τους.

Ελπίζω να μη κάνει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης. Όταν θα πάω στο Μαξίμου, να έχει την αξιοπρέπεια να είναι εκεί να μου παραδώσει.

Τους διαβεβαιώνουμε επίσης, ότι όσες ανοησίες και να εκστομίσουν δε θα αποτρέψουν την ήττα τους. Δε θα καταφέρουν να βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από τη πρώτη Κυριακή. Κυβέρνηση των νικητών, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τόλμησε όμως χθες, αυτουργός των υποκλοπών και του παρακράτους. Καταλόγισε σε μένα προσωπικά ότι δυσφημώ την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Δυσφημεί δηλαδή την Ελλάδα όποιος καταγγέλλει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και όχι όποιος τις διαπράττει.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν εννοεί να καταλάβει, πρώτον, ότι ο ίδιος δεν είναι η Ελλάδα. Η αντίσταση στην πολιτική και τις πρακτικές του είναι η Ελλάδα.
Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι η Ελλάδα. Ο δημοκρατικός λαός μας είναι η Ελλάδα.

Και έρχεται η ώρα να πάρει στα χέρια του τη ζωή του. Να πάρει στα χέρια του το μέλλον της χώρας. Σφραγίζοντας με τη ψήφο του τη Πολιτική αλλαγή.

Δίνοντας καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγοντας το δρόμο για τη προοδευτική κυβέρνηση.

Οι πλειστηριασμοί και η «φυλή των Πάτσηδων»

Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που λειτουργούν ρολόι σε αυτή τη χώρα. Και δε χρειάζεται να κατηγορούμε τη κυβέρνηση για όλα.

Κυρίως δεν είναι σωστό να τη κατηγορούμε ότι η δικαιοσύνη στο τόπο μας απονέμεται αργοπόρημενα. Μπορεί ένας απλός πολίτης ή ένας κανονικός επιχειρηματίας να χρειάζονται πέντε έξι χρόνια στη καλύτερη περίπτωση για να κριθούν από τη δικαιοσύνη,

Αλλά η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα φαντς και τους πληστηριασμούς, βγήκε στο άψε σβήσε. Και καθαρογράφτηκε πριν καλά καλά προκύψει η ετυμηγορία. Όλα κι όλα!

Δε θέλω να ξανακούσω για προβλήματα με τη ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως η αδικία απονέμεται με ταχύτητα και η δικαιοσύνη αργοπορημένα.

Αλλά για να είμαι απόλυτα ακριβής το δρόμο της αδικίας, της απληστίας, της αναλγησίας στην υπόθεση των πληστηριασμών πρώτης κατοικίας, δεν τον άνοιξε η απόφαση των δικαστών αλλά η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, και την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και πλέον χιλιάδες δανειολήπτες ζουν κυριολεκτικά ένα εφιάλτη.

Τον εφιάλτη να χάσουν το σπίτι, το χωράφι, την επαγγελματική τους στέγη, με συνοπτικές διαδικασίες. Χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας, χωρίς καμιά ενημέρωση, χωρίς καμιά δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Η φυλή των Πάτσηδων ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων μετά τον εμφύλιο. Και ο κύριος Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας και συμβουλεύει: Να τα βρουν οι δανειολήπτες με τα κοράκια!

Και την ίδια στιγμή, αυτός που θέσπισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε τον Οκτώβρη του 20, όταν ψηφίζονταν, πρόταση μομφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που φταίει για όλα, τώρα φταίει και για τους πλειστηριασμούς. Και θέλει να ξεχάσουμε ο κύριος Μητσοτάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε με νύχια και με δόντια απέναντι στους δανειστές και τους τραπεζίτες την πρώτη κατοικία, που αυτός παραδίνει τώρα στα κοράκια.

Προστάτεψε τους ευάλωτους δανειολήπτες με το νόμο Κατσέλη και το νόμο Σταθάκη. Θέσπισε την υποχρεωτική ενημέρωση του δανειολήπτη και την υποχρεωτική προσπάθεια συμβιβασμού, ώστε να γλιτώσει το σπίτι και την περιουσία του.

Θέσπισε επίσης το καθεστώς των δόσεων, που τώρα τρέχουν προεκλογικά να εξαγγείλουν. Σήμερα, όμως, ο δανειολήπτης δεν έχει καμία προστασία. Και βρίσκεται απροστάτευτος απέναντι στα φαντς και στους σέρβισερς. Που αγόρασαν ένα δάνειο στο 20% της αξίας και αξιώνουν να πάρουν πίσω το 100%.

Αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ας το καταλάβουνε όλοι καλά. Όπως δε μπορεί να γίνει ανεκτό οι τράπεζες να κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων και να κερδοσκοπούν με τα επιτόκια χορηγήσεων.

Να καλούνται δανειολήπτες που πληρώνουν μια δόση 500 ευρώ ξαφνικά να πληρώνουν 700 και 800.

 1. Δεν είναι ανεκτό να δημιουργούν έτσι νέα κύματα κόκκινων δανείων, που πνίγουν την κοινωνία, αλλά και την οικονομία.
 2. Δεν είναι ανεκτό να μη χρηματοδοτούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την παραγωγή και την οικονομία, αλλά να χρηματοδοτούν μερίσματα και μπόνους στους μετόχους και στα στελέχη τους.
 3. Και δεν είναι ανεκτό η κυβέρνηση όχι μόνο να ανέχεται αυτή την κατάσταση, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί για να την επιβάλει ως κανονικότητα.
 4. Δεν είναι κανονικότητα να σου παίρνουν το σπίτι για ένα χρέος που είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από το χρέος του κόμματος που κυβερνά και οργανώνει αυτή τη ληστεία.
 5. Δεν είναι ανεκτό να χάνονται σπίτια μεροκαματιάρηδων για μερικές χιλιάδες ευρώ και το κόμμα που κυβερνά να χρωστά στις τράπεζες 400 εκατομμύρια και κανένας να μη λέει κουβέντα.
 6. Δεν είναι κανονικότητα αυτή η τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους ελάχιστους που οργανώνει και θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γιατί όλο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αστοχίας

Δεν είναι λάθος. Είναι στρατηγική. Είναι σχέδιο.

 1. Είναι σχέδιο η προκλητική αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, των διυλιστηρίων, των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ.
 2. Είναι σχέδιο η εργασιακή ζούγκλα και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Το υποθηκευμένο μέλλον των νέων.

Η ισοπέδωση του Πολιτισμού. Της ταυτότητάς μας. Που συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση. Και που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση σπουδαστών, καθηγητών και χιλιάδων ανθρώπων της Τέχνης.

Σε ένα κίνημα αξιοπρέπειας και ευαισθησίας που μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους για το αύριο. Γιατί εκπροσωπεί το φως του Πολιτισμού απέναντι στο σκότος του καθεστωτισμού. Πίσω από κάθε μέτρο, κάθε ρύθμιση, κάθε απουσία ρύθμισης, κάθε πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης θα βρείτε ένα και μόνο ένα σκοπό.

Τη σκανδαλώδη εύνοια στους λίγους. Και την σκανδαλώδη περιφρόνηση των πολλών. Τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών. Μας λένε όμως ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ναι αλλά η προκλητική αισχροκέρδεια είναι ελληνικό.

Γιατί, πείτε μου αλήθεια εσείς, πως γίνεται η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, έχει την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα, τις ακριβότερες τιμές προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ και την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη ;

Κι αν η αισχροκέρδεια σε είδη πολυτελείας είναι οικονομικό αδίκημα.

Η αισχροκέρδεια με το γάλα του παιδιού, τα είδη πρώτης ανάγκης, τη θέρμανση, τα μέσα παραγωγής του αγρότη, τα μέσα επιβίωσης εκατομμυρίων οικογενειών είναι κάτι παραπάνω.

Είναι κοινωνικό έγκλημα.

Που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Γιατί διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την οικονομία, την εμπιστοσύνη, τις ζωές των ανθρώπων.

«Είναι σχέδιο Μητσοτάκη»

Ήταν, λοιπόν, σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

 1. Σχέδιο η βίαιη απολιγνιτοποίηση
 2. Σχέδιο η ασυδοσία των καρτέλ, που αλωνίζουν ανενόχλητα.

Χωρίς κανένα έλεγχο, με απενεργοποιημένους όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για να αποκομίζουν εκατομμύρια υπερκέρδη οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα διυλιστήρια.

Και κανείς να μη βάζει ένα φραγμό.

Κανείς να μην επιβάλει φόρο, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Εκείνοι να αισχροκερδούν και η κυβέρνηση να νίπτει τα χέρια της

Που, μεταξύ μας, όσο κι αν τα νίπτει, καθαρά δεν τα λες.

Ήταν σχέδιο να κρατούν σταθερά στα ύψη τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, που σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί.

Κι έτσι την αισχροκέρδεια του προνομιούχου ιδιώτη συνοδεύει η αισχροκέρδεια του ανάλγητου κράτους.

Και υπερηφανεύονται γιατί έχουν υπερέσοδα.

Που τα διοχετεύουν πάλι στους κερδοσκόπους, μέσω της επιδότησης στους καταναλωτές.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη»

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο της λεηλασίας.

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σχέδιο της προστασίας.
 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγνοια για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, για τις ζωές των πολλών.

Και το απέδειξε αυτό με τα έργα του.

Δοκιμαστήκαμε από τον ελληνικό λαό.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη.

Ισχυρίζομαι όμως ότι ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ότι σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό. Κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο,

Και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Πετύχαμε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει σήμερα ζωντανή.

Αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια.

Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Και σήμερα στεκόμαστε μπροστά στους πολίτες όχι μόνο για να δείξουμε το καθαρό μας παρελθόν, αλλά κυρίως για να δείξουμε τον καθαρό δρόμο για το παρών και το μέλλον.

Γιατί έχουμε σχέδιο. Έχουμε όραμα.

Δεν είναι για μας η δικαιοσύνη σημαία ευκαιρίας.

Γιατί, εμείς δεν καταγόμαστε από δυναστείες και τζάκια.

Καταγόμαστε από εκεί όπου η δικαιοσύνη είναι επιδίωξη, πάθος, κίνητρο ζωής και αγώνας.

Από κει και από κείνους που έδωσαν ζωή στο όραμα του δίκιου.

Συχνά με τις θυσίες και το αίμα τους.

Η Αριστερά και η δημοκρατική παράταξη ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Και η Θεσσαλία του Κιλελέρ, της Εθνικής Αντίστασης, των μεγάλων αγροτικών αγώνων, το ξέρει καλά αυτό.

Η δικαιοσύνη είναι στο δικό μας DNA.

Γιατί είναι στο DNA του λαού στον οποίο ανήκουμε και δίνουμε λογαριασμό.

Σ’ αυτόν και όχι στη διαπλοκή, στους κύκλους και τα τρίγωνα των μεγάλων συμφερόντων.

Αυτό το ξέρουν ακόμα κι εκείνοι που είναι αντίθετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα κι εκείνοι που μας πολεμούν.

Και ακριβώς επειδή το ξέρουν, γι’ αυτό μας πολεμούν με όλα τα μέσα, από τα οποία εντιμότερο το ψέμα.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Προτείνουμε λοιπόν στον ελληνικό λαό ένα συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Που θα περιέχει τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τη ρεαλιστική, κοστολογημένη, σταθερή πορεία προς μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Το σχέδιό μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες.

Να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα κατανέμεται στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν.

Το σχέδιό μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο.

Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες.

Σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Το σχέδιό μας είναι ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής με τη στήριξη της Ευρώπης και του κράτους.

Η ευφυής γεωργία που εξοικονομεί πόρους και αυξάνει την παραγωγή.

Η στήριξη της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, στις ξεχασμένες από το κέντρο περιοχές της περιφέρειας.

Το σχέδιό μας είναι να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.

Το σχέδιό μας, τέλος, είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Αυτό είναι το σχέδιό μας.

Συγκροτημένο, συνεπές, ρεαλιστικό, δίκαιο.

Στον αντίποδα όσων απεργάζονται και σχεδιάζουν ο κύριος Μητσοτάκης και οι χρυσοί σπόνσορές του.

Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Μπορούμε, γιατί έχουμε τους ανθρώπους, την απόφαση, το ήθος, το αναντικατάστατο όπλο της εμπιστοσύνης και της στήριξης στο λαό.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι:

Η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι βαθιά δημοκρατική.

Θα κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο κόμματος και κράτους, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των μετακλητών.

Θα έχει το μικρότερο αριθμό μετακλητών από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Θα έχει περισσότερες γυναίκες υπουργούς από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Θα πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενο τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελίτ.

Θα έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.

Δεσμευόμαστε επίσης ότι:

Ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης θα καταργήσουμε από τις πρώτες μέρες όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.

Θα βάλουμε έτσι τέρμα:

Στην ασυδοσία των funds και των servicers. Προστατεύοντας την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη.

Στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας.

Στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας.

Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά.

Στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα τη στείλουμε στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες.

Στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.

Στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Το ξήλωμα όμως των νόμων και των μέτρων της κατάφωρης αδικίας θα είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Τα επόμενα βήματα, τα πιο σημαντικά και κρίσιμα για τη ζωή των ανθρώπων, είναι αυτά που θα ανοίξουν το δρόμο προς μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης.

Για να γίνει βήμα-βήμα η δικαιοσύνη πράξη.

Και δικαιοσύνη στην πράξη για την κοινωνία σημαίνει πρώτα από όλα άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

 • Με κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.

 • Με Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
 • Με Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Με Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την εργασία σημαίνει:

 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
 • Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
 • Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
 • Ξεπάγωμα των τριετιών
 • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 • Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
 • Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη στην πράξη για την οικονομία σημαίνει:

 • Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
 • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
 • Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 • Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
 • 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
 • Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας και Κανόνες στη λειτουργία των funds

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις συντάξεις σημαίνει:

 • Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
 • Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
 • Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
 • Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις μητέρες σημαίνει:

 • Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας.

Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

 • Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
 • Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

 • Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
 • Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Υγεία σημαίνει:

 • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
 • Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
 • Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Παιδεία σημαίνει:

 • 000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
 • Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
 • Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
 • Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
 • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για το κράτος σημαίνει:

 • Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος.

Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.

 • Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανής και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
 • Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τον Πολιτισμό σημαίνει :

 • Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 • Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα άτομα με αναπηρία σημαίνει:

 • Ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών.
 • Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων
 • Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους συμπολίτες μας.

Και άφησα στο τέλος το πιο κρίσιμο, ίσως για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τον αγρότη σημαίνει:

 • Μη καταβολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
 • Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα
 • Μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα αγροτικά εφόδια
 • Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς
 • Γενναία ρύθμιση χρεών και διαγραφή τόκων.
 • Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Και να σας θυμίσω εδώ ότι εμείς δεν ανήκουμε σε κείνη την κατηγορία που θυμάται τους αγρότες μόνο προεκλογικά.

Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο στις αγροτικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τα τρία αφορολόγητα σε εισόδημα και επιδοτήσεις, την άμεση στήριξη του εισοδήματος (μέσω των de minimis) και την εκκαθάριση παλαιών επιδοτήσεων (βιολογικά και άμεσες ενισχύσεις).

Φροντίσαμε τα 35 μεγάλα αρδευτικά να είναι 100% επιδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Που έρχεται τώρα η κυβέρνηση να παραδώσει σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ.

Κι αυτό συνεπάγεται κερδοσκοπία και με το αρδευτικό νερό σε καιρούς που τρέχουν μεγάλες ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια.

Αφήσαμε πίσω μια εμβληματική μεταρρύθμιση για τις ενεργειακές κοινότητες με στόχο να κάνουμε τον παραγωγό αυτό παραγωγό και αυτοκαταναλωτή ενέργειας, που επι τέσσερα χρόνια απαξιώθηκε για να αξιοποιηθεί στοχευμένα μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα.