Αυλαία ρίχνει απόψε η Βουλή με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και της τροπολογίας που φιλοδοξεί να μπλοκάρει την κάθοδο του μορφώματος Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία.

Χωρίς την επίτευξη συναίνεσης «περνά» η επίμαχη ρύθμιση που προβλέπει ότι ο έλεγχος των συνδυασμών γίνεται από το σύνολο του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι από μια 5μελή Επιτροπή ανώτατων δικαστικών, καθώς μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την ψηφοφορία με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς που αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της ακροδεξιάς και του μορφώματος Κασιδιάρη. Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί επιχειρήματα των φασιστών.

«Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προχώρησε σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και έκλεισε λέγοντας, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ότι «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε και προσωπικά στον Μάκη Βορίδη που στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είχε διατελέσει γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ. «Εσείς κατηγορείτε σύσσωμη την Αριστερά, ως συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς; Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πει αυτά, όχι εσείς»., είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη θέση του ΚΚΕ ότι η ναζιστική νοοτροπία δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις, διατύπωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό και το λαϊκό κίνημα, που με τη δράση του μπορεί να τα στείλει στον αγύριστο». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ακόμη, ότι η περίπτωση της συνεργασίας του μορφώματος με πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δείχνει τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών τους δεν ολοκληρώθηκε τελεσίδικα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

«Νάρκη στα θεμέλια της καταρρακωμένης αστικής δημοκρατίας του τόπου», χαρακτήρισε την τροπολογία για το φρένο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κάθε φασίζον κόμμα μπορούμε να το εξαφανίσουμε μόνο στην κάλπη και με κινηματικές δράσεις», είπε και απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, είπε ότι «εσείς που ανεχθήκατε και εκθρέψατε στους κόλπους σας κάθε ακροδεξιό θεσμό, δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στο μόρφωμα Κασιδιάρη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στράφηκε και κατά του άλλοτε συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα. Σχολιάζοντας την προτροπή του κ. Τσίπρα προς τον Περισσό και το ΜέΡΑ25 να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση για προοδευτική διακυβέρνηση, είπε ότι «ο άνθρωπος που καταπάτησε τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από το 62% των πολιτών στο δημοψήφισμα, το μόνο που θέλει είναι να τον ξανακάνουμε πρωθυπουργό για μα μη συγκρουστεί με την ολιγαρχία».

Μετά το Πάσχα αναμένεται να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής που θα κηρύξει και επίσημα την προεκλογική περίοδο.

Πηγή:cnn.gr