Στην καθόλα σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ βρίσκεται στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον. Απόψε Δευτέρα 16/5 περίπου στις 10:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για το πολυσήμαντο ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επισφραγίζοντας όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση της Ελλάδας από εταίρους και σύμμαχους ως αξιόπιστο και συνεπή παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο περιλαμβάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, η διμερής συνεργασία και οι επενδύσεις.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη ο Λευκός Οίκος με την πρόσκληση στον Πρωθυπουργό και την αναβάθμιση της επίσκεψης με την ομιλία την Τρίτη στο Κογκρέσο, στέλνει μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία επενδύει. Και επενδύει σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στο μέτωπο της αμυντικής συνεργασίας που αναδεικνύεται καίριο λόγω του πολέμου και του ρόλου που η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει για τα νατοϊκά και τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά επενδύει και στον κομβικό ρόλο που παίζει και θα παίξει ακόμη περισσότερο η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην δύσκολη επιχείρηση απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά είναι αυτά που πρωτίστως ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά. Σε ό,τι αφορά αυτά που κυρίως ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, δηλαδή στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ακούσει από πρώτο χέρι κάτι που ήδη ξέρει πολύ καλά, και μάλιστα σε μια καθοριστική συγκυρία για το ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης F16 στην Τουρκία. Όπως λένε πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα η πρόσκληση από μόνη της στέλνει καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι για την Ουάσιγκτον αδιαπραγμάτευτη και η Ελλάδα ένας σύμμαχος απαραίτητος.

Αν. Διαματάρης: “Πρωτοφανείς οι τιμές για τον Ελληνα πρωθυπουργό” – Δεν θα περάσει εύκολα από το Κογκρέσο η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F16

Κρίσιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Αντώνης Διαματάρης σύμβουλος έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της ομογένειας “Εθνικό Κήρυκας” και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. “Οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν πρωτοφανείς τιμές στον Ελληνίδα πρωθυπουργό. Δεν θυμάμαι να έχει ζητηθεί ξανά από Έλληνα ηγέτη να απευθυνθεί στο Κογκρέσο. Είναι μια κίνηση που αποδεικνύει τις στενές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών” είπε στην εκπομπή Από τις 6.

Εξέφρασε εξάλλου τη μεγάλη απογοήτευση της ομογένειας για την πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παραχώρηση των F16, εξοπλισμού τέτοιας υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος τις συνέπειες είπε και διατύπωσε την εκτίμηση πως η πώληση δεν θα γίνει . “Πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και εκεί ο ελληνισμός και η ομογένεια διαθέτουν σημαντικά στηρίγματα. Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας” είπε.