Στις 27 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων στην Καρδίτσα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους.

Πάντως, παράγοντες του κλάδου μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» χαρακτηρίζουν «Ιδιαίτερα αισιόδοξο» το σενάριο της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Καρδίτσας το Μάιο.

Πολύ πιθανώς να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή και αργότερα, δεδομένου της καθυστέρησης που έχει καταγραφεί στη διαδικασία σε άλλες περιοχές όπως πχ στα Τρίκαλα.

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Kτηματολόγιο: Προετοιμάζεται η ανάρτηση

των στοιχείων στην Καρδίτσα

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν στην ανάρτηση από το Κτηματολόγιο τα εξής:

1: Να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.

2: Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.

3: Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.

4: Να ελέγξουν αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

5: Να ελέγξουν εάν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ό, τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη “ και καταλήγει – ύστερα από χρόνια –στο Δημόσιο.

6: Να δουν αν το οικόπεδο τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.

7: Να τσεκάρουν αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στο όρια της απόκλισης ( τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).

8: Να δουν εάν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για π.χ 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας

9: Να ελέγξουν αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει αν επισκεφτούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

10: Να δουν στο ειδικό έντυπο (Α1) αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται . Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ. Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.