Λ. Πλαστήρα: Το θέμα του βιολογικού συζητήθηκε στην συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Να γίνει νέα προσέγγιση στο έργο του βιολογικού καθαρισμού στη λίμνη Πλαστήρα, ώστε επιστημονικά και τεχνικά να αναζητηθούν λύσεις που θα είναι ωφέλιμες και για το έργο και για το περιβάλλον έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος στη σημερινή (26/6) συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σακελλαρίου.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του έργου που αφορά τον βιολογικό λέγοντας ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και είχε δημοπρατηθεί το ένα από τα πέντε υποέργα. Συνέχισε λέγοντας ότι κατά το 2016 το πρώτο υποέργο βρίσκονταν σε εξέλιξη και αναμένονταν η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο – γέφυρα, ενώ πρακτικά η χρηματοδότηση σταμάτησε το 2016 και εννοείται μαζί οι εργασίες.
«Σε αυτή τη διαδικασία ακολούθησε αλληλογραφία, ζητήθηκαν χρήματα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσα από αντιδράσεις ιδιαίτερα του Κρυονερίου και υπήρχαν ενστάσεις βάσιμες κατ’ εμένα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τον Ιανό και μετά με τον Ντάνιελ» είπε και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή αναζήτησε εναλλακτική λύση σε ότι αφορά τη χωροθέτηση γιατί η λειτουργία ενός βιολογικού πάνω στο καλύτερο κομμάτι του Κρυονερίου και εντός της λεκάνης απορροής ενδεχομένως να μην ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ο κ. Νάνος πρόσθεσε ότι έγιναν επαφές με όμορο δήμο ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να προχωρήσουν από κοινού σε μια διαχείριση, η οποία μεταξύ άλλων θα είχε και μικρότερο οικονομικό κόστος στη λειτουργία και καλύτερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
«Για τον βιολογικό και γενικότερα για την αντιμετώπιση των λυμάτων αναζητήθηκαν και επιστημονικά και πολιτικά λύσεις ώστε το έργο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αντιμετωπίσει τρεις παράγοντες που δεν υπήρχαν όταν σχεδιάστηκε το έργο. Συγκεκριμένα αφορά τις επιπτώσεις από τον Ιανό και τον Ντάνιελ, καθώς και το ενεργειακό – λειτουργικό κόστος για το οποίο πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις ώστε να μην το επωμιστούν οι Δημότες» σημείωσε και πρόσθεσε: «στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επισκεφθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εξετάζεται».

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών