Η επιχείρηση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο συνεχίζεται, αντιμετωπίζοντας τη σφοδρή αντίσταση της Χεζμπολάχ. Μπαράζ εκκενώσεων διατάσσει το Ισραήλ ενώ η παγκόσμια ανησυχία για τους εκτοπισμένους κορυφώνεται.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο, με την κωδική ονομασία “Βέλη του Βορρά”, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (1/10).
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ξεκίνησε “περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές” εναντίον της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται από το πυροβολικό και την αεροπορία.
“Ο πόλεμος είναι με τη Χεζμπολάχ και όχι με τον λαό του Λιβάνου. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πολίτες” ξεκαθάρισε με νέο μήνυμά του, το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, επισημαίνοντας ότι “η Χεζμπολάχ μετέτρεψε ολόκληρα χωριά του Λιβάνου σε στρατιωτικές βάσεις ώστε να επιτίθεται στο Ισραήλ [..] Σχεδίαζε να εισβάλει στο Ισραήλ και να σκοτώσει αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά”. “Δεν θα επιτρέψουμε η 7η Οκτωβρίου να επαναληφθεί”, κατέληξε.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 6.000, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται διαρκώς ώρα με την ώρα.
Όμως, η χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων εισάγει τη Μέση Ανατολή σε μία “νέα και επικίνδυνη φάση”, με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επίσης. Όπως επισημαίνει το CNN, η εν λόγω εισβολή, την οποία το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ χαρακτήρισε ως “την επόμενη φάση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ”, είναι η τέταρτη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια που ισραηλινά στρατεύματα εισέρχονται σε λιβανέζικο έδαφος, ενώ είναι η πρώτη μετά τον πόλεμο των 34 ημερών το 2006.
Μέχρι στιγμής το εύρος της εισβολής δεν είναι ξεκάθαρο. Από τη μία Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για “περιορισμένης έκτασης εισβολή”, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνια κατοχή, όμως, αρνήθηκαν να πουν μέχρι πού θα φτάσουν τα ισραηλινά τανκς ή πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση.
Βέβαια, ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας που μίλησε στο Reuters δήλωσε πως “η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση είναι περιορισμένη ενώ μία ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό “δεν βρίσκεται στο τραπέζι”.
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της απάντησε στη χερσαία εισβολή με εκτόξευση ρουκετών προς το Τελ Αβίβ, ισχυριζόμενη ότι στόχευε τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ και μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών ενώ μαχητές της πολεμούν και στα σύνορα, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Παράλληλα, οι αντάρτες του Χούθι εξαπέλυσαν επίσης επίθεση κατά του κεντρικού Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρια, οι Χούθι επιτέθηκαν σήμερα με drones σε στρατιωτικούς στόχους στο Τελ Αβίβ και στο Εϊλάτ.
Σημειώνεται πως η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο συνοδεύτηκε από νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού ενώ για πρώτη φορά χτυπήθηκε ο μεγαλύτερος καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων στα νότια της χώρας. Στόχος, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ήταν στέλεχος της Φατάχ.
Αγωνία για τους εκτοπισμένους
Η κλιμάκωση της έντασης και των πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου κατοίκων, με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν έκκληση για προστασία των αμάχων και την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το λιβανέζικο μέσο Al-Akhbar News, οι εκτοπισμένοι που βρίσκονταν μέσα στα καταφύγια της χώρας αυξήθηκαν από χτες μέχρι σήμερα κατά 40.000. Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχει καταφύγει στη Συρία για να βρει καταφύγιο από χτες ανέρχεται στους 100.000.
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του νωρίτερα σήμερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, και ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη χώρα, υπέβαλαν αίτημα για 426 εκατ. δολάρια προκειμένου να βοηθήσουν τους αμάχους που έχουν πληγεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Παράλληλα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία της.
UNIFIL: Κατηγορεί το Ισραήλ για “παραβίαση κυριαρχίας”
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι ενημερώθηκε από το Ισραήλ τη Δευτέρα (30/9) για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει “περιορισμένη χερσαία εισβολή στον Λίβανο”, σύμφωνα με το Reuters.
“Οποιαδήποτε διέλευση στον Λίβανο παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και παραβιάζει το ψήφισμα 1701. Καλούμε όλους τους παράγοντες να υποχωρήσουν από τέτοιες κλιμακωτικές ενέργειες, που θα οδηγήσουν μόνο σε περισσότερη βία και περισσότερη αιματοχυσία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως “το τίμημα της συνέχισης της εισβολής θα είναι πολύ υψηλό”.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα 1701 αναφέρεται στην απόφαση που ελήφθη μετά τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006, βάσει του οποίου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τον νότιο Λίβανο και αυτό που κατοχύρωσε ήταν ότι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις που θα έχουν δικαίωμα ύπαρξης στα νότια της χώρας θα είναι ολιβανέζικος στρατός και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ έδωσαν το “πράσινο φως” για εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στη “μάχη του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ” διαμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στον Ισραηλινό ομόλογό του, σε συνομιλία τους νωρίτερα της εισβολής. Οι δύο άνδρες, όπως ανέφερε και σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, συμφώνησαν στην ανάγκη καταστροφής της “υποδομής επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, για να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει επιθέσεις, όπως αυτή που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο βόρειο Ισραήλ”.
Ο κ. Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.
Πηγή: news247