Ήδη οι λοιμωξιολόγοι της  υποεπιτροπής για τον κορωνοϊό εισηγήθηκαν από χθες στην κυβέρνηση την αυστηροποίηση των μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι η Αττική θα μπει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι τα καταστήματα να επιστρέψουν στο click away.

Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν κανονικά την 1η Φεβρουαρίου, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές», όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Αγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και ποιες θα είναι οι ώρες που θα ισχύει. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 6 το απόγευμα και λήγει στις 5 το πρωί.

Την απόφαση αυτή θα εξετάσει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και θα εισηγηθεί την τελική της απόφαση στην κυβέρνηση.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, είχε αποσαφηνίσει για μία ακόμα φορά τη στάση της κυβέρνησης, αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, λέγοντας ότι η απάντηση σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε, όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», δήλωσε συγκεκριμένα.

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Στην περίπτωση πάντως που η Αττική περάσει στο «κόκκινο», αναμένεται να αναβληθεί η επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια, και τα εμπορικά καταστήματα θα περιορίσουν τη λειτουργία τους στο click away, μέθοδο από την οποία πιθανόν θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο από το πρωί με δηλώσεις τους μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επιστήμονες, αλλά και μέλη της κυβέρνησης έδωσαν μία ιδέα για τα μέτρα που έρχονται όσον αφορά στα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Open TV, ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία έχει ξεπεράσει το 60%.

Γρίφος το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρότι στο παρελθόν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα

Από την πλευρά της, ωστόσο, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια εκτός από τις «κόκκινες περιοχές», όπου εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και στα Λύκεια.

Γεωργιάδης: Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει, ακόμα και εάν Αττική περάσει στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γωεργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε εμμέσως τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς, ακόμα και εάν κηρυχθεί η Αττική στο «κόκκινο».

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 λίγο πριν δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

«Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο», πρόσθεσε.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας και το ενδεχόμενο να ισχύει από τις 18.00 το απόγευμα στην Αττική απάντησε: «Η γνώμη μου είναι ότι η Αττική έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μισή χώρα…».

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 -Γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει νόημα

Στο τραπέζι έχει πέσει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από σήμερα «κόκκινες» περιοχές.

Στο ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναφέρθηκαν σήμερα οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δεν λειτουργεί η εστίαση. Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν ληφθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων.

«Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα», τόνισε. Για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στον δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες».

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι στο τραπέζι είναι ακόμα και το να γίνεται η κυκλοφορία του κόσμου ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν κοροϊδεύει κάποιον αν στέλνει επτά SMS την ημέρα για να βγει».
Πηγή: iefimerida