Η εβδομάδα που θα κρίνει τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας ξεκινά. Αυτή τη στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναφορικά με την επιλογή που θα προκριθεί ως η ασφαλέστερη για την πορεία που θα ακολουθηθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου όταν και θα εκπνεύσει η τυπική ισχύς των υφιστάμενων απαγορεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών διαμορφώνουν μια τάση αποκλιμάκωσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται, ως «προδιάθεση», η σταδιακή άρση των μέτρων από την 1η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, ότι απαντώντας στο CNN Greece, και αφού είχε αναφερθεί στις θετικές ενδείξεις που συγκεντρώνονται από την πορεία της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, είχε πει σχετικά με τις πιθανότητες που συγκεντρώνει το ορόσημο της 1ης Μαρτίου:

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, τα αποτελέσματα που έχουμε, δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση και με βάση τις ημέρες που έχουμε μπροστά θα γίνει και καλύτερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και παράταση του lockdown».

Η σταθεροποίηση αφορά στο σύνολο σχεδόν των κρίσιμων δεικτών. Ωστόσο, η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένει.

Από την άλλη, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το στάδιο είναι διακριτή η τάση υποχώρησης στον δείκτη μεταδοτικότητας στα επίπεδα συναγερμού που αποτυπωνόταν πριν από την λήψη των αποφάσεων για την επιβολή των οριζόντιων περιορισμών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε εντάξει το συγκεκριμένο ορόσημο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που εξαρτώνται φυσικά από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι, θα πρέπει για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε», είχε αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού είχε προσθέσει εμφατικά:

«Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε… Θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί».

Κατά πληροφορίες, τα προσεχή εικοσιτετράωρα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και στον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα του λιανεμπορίου.

Φαίνεται πάντως ότι σε αυτή τη φάση, για τις δομές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεκτιμηθούν κι άλλες παράμετροι, όπως η επίδραση των μεταλλάξεων, στην ενδοσχολική διασπορά.

Από τον παράγοντα των νέων στελεχών του ιού, εξαρτώνται και οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η λειτουργία του οποίου – με δεδομένη την έντονη πίεση στην οικονομία – αποκτά όλο και πιο ζωτική σημασία.

Πηγή : .cnn.gr