Σχολεία, λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και Πάσχα στο χωριό. Αυτά είναι τα τρία βήματα που ακολουθούν στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown. Η εξίσωση, ωστόσο, δεν είναι απλή καθώς περιλαμβάνει υγειονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Από χθες το λιανεμπόριο, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς, έχει σηκώσει ρολά δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας στην αγορά η οποία παρέμενε επί μακρόν σε αδράνεια. Οι πολίτες επισκέφτηκαν τα καταστήματα, ωστόσο τα στελέχη της αγοράς δεν περιμένουν κάποια θεαματική αύξηση του τζίρου, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.
Ωστόσο η επιλογή να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους εμπόρους οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση. Τελικώς φάνηκε πως επικράτησε η σωφροσύνη, ενώ χθες το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε συνολικό πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κυβερνητική εντολή και τον μήνα Απρίλιο.
Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν επιτράπηκε το άνοιγμα των καταστημάτων. «Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε σημειώνοντας παράλληλα πως το lockdown, όντως έχει διαρκέσει πολύ ενώ είναι δυσάρεστο για όλους μας να ρυθμίζεται η καθημερινότητά μας ανά εβδομάδα.
Αν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων, πάντα με self test. Μιλώντας για τα αυτοδιαγνωστικά κιτ τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες, ο κ. Σκέρτσος πάντως σημείωσε πως «τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιφυλακτικός για μία τέτοια εξέλιξη φάνηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν, όπως τόνισε, τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.
«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο»
, τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.
Τέλος, στην ατζέντα, όσο κι αν είναι μακριά χρονικά, βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν εκτός νομού για τις διακοπές του Πάσχα. Η συζήτηση ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί, αποτελεί ωστόσο κοινή παραδοχή πως θα πρέπει να αλλάξει κάτι θεαματικά προκειμένου να οδηγηθούν οι επιστήμονες να εγκρίνουν αυτές τις μετακινήσεις. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό», ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος, ωστόσο απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από αρχές Μαΐου, είπε «Ναι. Στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές».
Πληροφορίες πάντως που θέλουν τους εμβολιασμένους να μην υπόκεινται σε περιορισμούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να μην διαψεύδονται αλλά δεν σχολιάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου σημειώνουν στο protothema.gr πως «στην κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών αλλά να διασφαλίσουμε πως με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο».
Ο «γρίφος» της εστίασης
Συν τοις άλλοις, στο κάδρο βρίσκεται και η εστίαση, η οποία όπως όλως δείχνουν μετατέθηκε για μετά το Πάσχα, παρά τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης να προλάβει το συγκεκριμένο ορόσημο. Όπως είπε μάλιστα στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, «όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε.
Πηγή : protothema