Αφήσαμε πίσω μας ένα ακόμη δύσκολο έτος για το Ν. Καρδίτσας που προσπαθεί να πορευτεί μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων.
Το 2024 έφυγε με τα προβλήματα από τα… απόνερα του «Ντάνιελ» να παραμένουν στην περιοχή, επηρεάζοντας την τοπική οικονομία και το επιχειρείν του Νομού, το οποίο κλήθηκε φέτος να σηκώσει τα νέα φορολογικά βάρη του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό η επιχειρηματικότητα της περιοχής προσπαθεί να «αντισταθεί» στα προβλήματα και τις δυσκολίες, καταγράφοντας πάντως κάμψη στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, κάτι που αποτυπώνεται στο ισοζύγιο Εγγραφών- Διαγραφών του Μητρώου του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας.
Toυ ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΥ
————————
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο Νέος Αγών από το ΕΒΕ Καρδίτσας, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 15η του Δεκεμβρίου 2024, εγγράφηκαν στους καταλόγους του ΕΒΕ 270 νέες επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν και διεγράφησαν 100. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρόσημο να είναι θετικό κατά 170 επιχειρήσεις.
Σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι, ο αριθμός των ενάρξεων λειτουργίας νέων επιχειρήσεων είναι μειωμένος, ενώ μικρότερος και εκείνος των διαγραφών. Πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάσημα πραγματοποιήθηκαν 339 εγγραφές και 116 διαγραφές, το 2022 οι εγγραφές έφθασαν τις 274 και τις 149 οι διαγραφές, ενώ το 2021 είχαμε 327 νέες εγγραφές και 147 διαγραφές. Να θυμίσουμε ότι το 2020, τη χρονιά του «Ιανού» είχαν ανοίξει 258 επιχειρήσεις και 208 είχαν κλείσει. Στο γράφημα που επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία από το 2019, αποτυπώνεται μια σαφέστερη εικόνα των εγγραφών- διαγραφών από τους καταλόγους του Επιμελητηρίου.
Υπηρεσίες
Oι περισσότερες εγγραφές και διαγραφές από τους καταλόγους του ΕΒΕ αφορούν επιχειρήσεις υπηρεσιών. Φέτος καταγράφονται 263 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 45 διαγραφές, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 218. Από τις νέες εγγραφές μάλιστα, το πιο θεαματικό πρόσημο εμφανίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις, με 132 εγγραφές και 43 διαγραφές. 40 νέες εγγραφές και 2 διαγραφές καταγράφονται σε επιχειρήσεις ΙΚΕ, ενώ 46 εγγραφές και καμία διαγραφή σε ετερόρρυθμες εταιρείες.
Εμπόριο
Ακολουθούν οι επιχειρήσεις εμπορίου με μόλις 4 εγγραφές και 29 διαγραφές, με το ισυζυγιο να είναι αρνητικό κατά 25 επιχειρήσεις. Να σημειωθεί μάλιστα ότι πέρυσι οι νέες εγγραφές ήταν 93 και 46 διαγραφές.
Μεταποίηση
Περισσότερες διαγραφές από εγγραφές και στον κλάδο της μεταποίησης. Συγκεκριμένα 26 επιχειρήσεις μεταποίησης διεγράφησαν από τους καταλόγους του Επιμελητηρίου και 3 εγγράφησαν διεγράφησαν, ενώ τέλος να σημειώσουμε ότι υπήρξε εγγραφή και μιας βιοτεχνίας. Πέρυσι το ισοζύγιο ήταν θετικό με 48 εγγραφές και 21 διαγραφές.
—————————————-
Μόλις 4 εγγραφές και 29 διαγραφές
στο Τμήμα Εμπορίου, 26 διαγραφές
και 3 εγγραφές επιχειρήσεων
στο Τμήμα Μεταποίησης
—————————-
Δύσκολη η συνέχεια
Τα λουκέτα σε εμπόριο και μεταποίηση δεν «αντισταθμίστηκαν» από το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Η μόνη κινητικότητα καταγράφηκε στις επιχειρήσεις υπηρεσιών. Στα δύο γραφήματα που επεξεργαστήκαμε φαίνεται η διαφορά των εγγραφών – διαγραφών στους δύο κλάδους της μεταποίησης και του εμπορίου την τελευταία διετία.
Οι πληθωριστικές τάσεις παραμένουν τροχοπέδη για την λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ο νέος τρόπος φορολόγησης έχει επιφέρει δυσβάστακτα φορολογικά βάρη σε ένα μεγάλο ποσοστό των παλιών και νέων επιχειρήσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι ατομικές ή με μικρό αριθμό προσωπικού. Τα μεγάλα πλήγματα που έχει υποστεί η αγροτική και τοπική οικονομία από τις φυσικές καταστροφές, επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη
Ο Ν. Καρδίτσας βιώνει εδώ και χρόνια τα αποτελέσματα της μη ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ «Αθηνών – επαρχίας», αλλά και ενδοπεριφερειακά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει.
Ο «Νέος Αγών» χτυπά διαρκώς το καμπανάκι, που έγινε… καμπάνα μετά τις φυσικές καταστροφές και τις απανωτές κρίσεις, με τον τόπο μας να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του ενώ το αναπτυξιακό μέλλον θεωρείται δυσοίωνο.
Πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ανασχεδιασμός της περιφερειακής πολιτικής που ασκείται και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πραγματική ανάπτυξη των χτυπημένων και «αδικημένων» νομών όπως είναι ο Ν. Καρδίτσας.
Κ. Ζυγογιάννης
«Τα στοιχεία μπορεί να μην αποτυπώνουν τη συνολική εικόνα αφού υπάρχουν επιχειρηματίες που κλείνουν επιχειρήσεις ή συνταξιοδοτούνται και ετεροχρονισμένα ενημερώσουν το Επιμελητήριο, ωστόσο αποτελούν ένα δείγμα της ιδιαιτέρως προβληματικής κατάστασης που επικρατεί. Οι πιέσεις που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος είναι μεγάλες. Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε ότι επιχειρήσεις αδυνατούν να παραμείνουν βιώσιμες και κλείνουν. Οι συνέπειες από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, τον πληθωρισμό, τις καταστροφικές πλημμύρες, τη φορολογία, είναι δυσβάστακτες» σημειώνει στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Ζυγογιάννης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων στήριξης από την πολιτεία.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών