Μάχη με τις φωτιές σε Κω και Χίο -Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σε εξέλιξη είναι ακόμη τα πύρινα μέτωπα σε περιοχές της χώρας. Οι μεγαλύτερες φωτιές που καίνε αυτήν την ώρα είναι στη Χίο και την Κω.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις φωτιές στη Χίο και την Κω έχουν ενισχυθεί και πλέον είναι ιδιαίτερα ισχυρές, από το έδαφος και τον αέρα, σε μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι φλόγες που καίνε εδώ και ώρες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν σε Κω και Χίο -Εστάλησαν μηνύματα «112», τραυματίστηκαν Πυροσβέστες

Στη Χίο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 142 Πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 συντονιστικό. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 66 Πυροσβέστες και 12 οχήματα από Λέσβο και Αθήνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται προσπάθειες από τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

Στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά δυο πυροσβέστες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του politischios.gr, η πυρκαγιά στη Χίο οφείλεται σε άνδρα, ο οποίος -παρά την απαγόρευση καύσης εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και παρά τους ανέμους- επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του «112» που καλούσε τους κατοίκους στο Μετόχι Χίου να απομακρυνθούν προς την παραλία.

Στην Κω επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 15 Πυροσβέστες και 2 οχήματα από Ρόδο.

Στην Κω η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά οι δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με δύσκολες, διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Νωρίτερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη «112» ώστε οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από περιοχές στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ υπήρχαν και λεωφορεία για να απομακρύνουν όσους δεν είχαν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Ηράκλειο: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Δήμο Γόρτυνας

Πάντως, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας 1-7-2024 σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας

Μάλιστα σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Κ. Μητσοτάκης: Οι πυρκαγιές δοκιμάζουν τη χώρα -Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά το κράτος είναι εδώ

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όμως το κράτος είναι εδώ, ενώ ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για τη δουλειά που έκαναν στις χθεσινές πυρκαγιές.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο:

Τα βασικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη

Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω των πυρκαγιών που δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρόν, είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο λόγω καιρικών συνθηκών. Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για τη δουλειά που έκαναν. Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες είδαμε καλύτερο συντονισμό. Είδαμε τη σημασία των drones, είχαμε καλύτερο συντονισμό.
Λιγότερα από 1.000 στρέμματα κάηκαν σε Πάρνηθα και Σταμάτα. Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Παράταση στην προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων.
Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πάνω από 500.000 οικόπεδα έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Θα συζητήσουμε και τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και θέματα της καθημερινότητας.

Μετά την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια.
Επιτάχυνση διορισμών. Έχουμε εντοπίσει τις παθογένειες διαδικασίες περίπλοκες που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες. Θα υπάρξουν μια σειρά από παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο. Θέλουμε όλα να γίνονται πιο σύντομα. Οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής τη θέση που επιθυμούν. Ψηφιακά ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Ταμείο να αποκτήσει διάδοχο στο μέλλον.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και την Τρίτη -Ποιες περιοχές βρίσκονται στην κατηγορία 3

Την ίδια ώρα, υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές και για την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι Αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα
Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Σάμος, Ικαρία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη
Περιοχές Αττικής, Κύθηρα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Λάρισα, Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα

https://x.com/GSCP_GR/status/1807726247142735892

Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Πηγή: iefimerida.gr