Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες από τις περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος του δήμου Κιλελέρ και το νοτιοδυτικό του Δήμου Αγιάς, μέχρι και το βόρειο τμήμα του δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς τα χωράφια τους 40 ημέρες μετά τη θεομηνία παραμένουν καλυμμένα με νερά που δεν λένε να υποχωρήσουν.
Από τη Χάλκη, τον Πλατύκαμπο, τη Μελία, την Αναγέννηση, τα Νιάματα και τη Γλαύκη, το Καστρί, το Καλαμάκι, την Αμυγδαλή, το Αχίλλειο, το Σωτήριο, το Αρμένιο, το Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο οι αγρότες αισθάνονται επί της ουσίας άνεργοι όπως μας ανέφερε χθες μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στεφανοβικείου Μανώλης Ντάγκαλος.
Τα νερά έχουν σκεπάσει τα χωράφια από μισό μέχρι και 6 με 7 μέτρα και η αγωνία τους δεν είναι για φέτος καθώς τις χειμερινές σπορές τις ε΄χουν ξεχάσει, αλλά για του χρόνου, ίσως και για δυο με τρία χρόνια τουλάχιστο αφού τα νερά δεν υποχωρούν.
“Είμαστε χωρίς χωράφια και χωρίς εξοπλισμό, χωρίς πομόνες, λάστιχα, καρούλια κάποιοι από εμάς ακόμη και χωρίς τρακτέρ, στο έλεος του θεού και για αυτό για μας παίζει καθοριστικό ρόλο η ταχύτητα των εργασιών αποκατάστασης” ανέφερε ο κ. Ντάγκαλης, ο οποίος σημείωσε πως μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι φυστικιές που βρίσκονται στα νερά επί 40 ημέρες, ενώ οι γεωπόνοι εκτιμούν πως τα δέντρα αυτά πλέον έχουν σαπίσει και χρήζουν αντικατάστασης. “Το Στεφανοβίκειο παράγει τα πιο ποιοτικά φυστίκια Αιγίνης στη χώρα,” μας ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός ο οποίος έκανε αυτοψία στα παρακάρλια με συναδέλφους του μιλώντας στη “Θεσσαλία τηλεόραση” τόνισε πως σε κάποια χωράφια πιο βόρεια προς Πλατύκαμπο και Χάλκη, αν ο καιρός το επιτρέψει και δεν έχουμε πολλές βροχές υπάρχει η δυνατότητα να στεγνώσουν και να γίνει η σπορά προς τα τέλη Νοεμβρίου. Για τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις αποξήρανσης και αποκατάστασης και αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει χρόνια, δυστυχώς κατέληξε
Οι φωτογραφίες είναι σημερινες από το δρόμο Χάλκη προς Νίκαια: