Ματαράγκα: με λαμπρότητα η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης (Φωτο & βίντεο)

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τιμήθηκε σήμερα το πρωί στη Ματαράγκα η επέτειος της τελευταίας νικηφόρας μάχης κατά τη διάρκεια της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878.

Οι τοπικές αρχές και πολίτες, με την παρουσία τους τίμησαν όσους αγωνίστηκαν στη μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας Κιερίου στις 21 Μαρτίου του 1878, η οποία σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Θεσσαλίας. 146 χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη, οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές μαζί με τους κατοίκους της περιοχής απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν.


Όπως καταγράφει ο Νέος Αγών, αρχικά το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας εψάλη επίσημη δοξολογία και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον κ. Αντώνη Αντωνίου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο στο ηρώο της κεντρικής πλατείας της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, ενώσεων και άλλων οργανώσεων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας  Κώστας Τέλιος, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, οι Βουλευτές Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός και Τέλης Σπάνιας, οι Αντιδήμαρχοι Σοφάδων Σωτήρης Γιαννακός και Καρδίτσας Πέτρος Μουταρέλος, υψηλόβαθμα στελέχη του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο κ. Αντωνίου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η μάχη της Ματαράγκας υπήρξε ένας στρατιωτικός άθλος. Σε δυσχερές έδαφος 800 Έλληνες οπλίτες του πεζικού και ντόπιοι κάτοικοι, χωρίς επαρκή πολεμοφόδια, αντιστάθηκαν νικηφόρα σε πέντε χιλιάδες, περίπου, Οθωμανούς στρατιώτες με ιππικό και πυροβολικό. Τα σώματα των Θεοδώρου και Δαλαβέρη αντέταξαν ηρωική άμυνα πάνω στο λόφο της Πετρομαγούλας, όπου κυρίως κατευθυνόταν οι επιθέσεις των Οθωμανών. Γύρω στις 6 το απόγευμα μια νέα ενίσχυση από εξήντα περίπου ντόπιους πολεμιστές έδωσε την αποφασιστική τροπή στη μάχη. Ο προύχοντας των Αγράφων Κωνσταντίνος Τσάπαλος επικεφαλής σώματος Σοφαδιτών τέθηκε υπό τις διαταγές του Ισχόμαχου. Η αριστερή πλευρά των Ελλήνων υπερφαλάγγισε το δεξιό πλευρό των Τούρκων και έτρεψε το ιππικό σε άτακτη φυγή. Οι Τούρκοι υποχώρησαν οργανωμένα και στις 8.30 το βράδυ το βαθύ σκοτάδι σταμάτησε τη μάχη. Οι Έλληνες μεθυσμένοι από τη νίκη τους μετρούσαν τους νεκρούς τους. Η μάχη είχε κριθεί και οι Έλληνες επαναστάτες αποσύρθηκαν στα ριζά των Αγράφων. Είχαν κερδίσει μια περιφανή νίκη. Η λαϊκή μούσα ύμνησε αυτή τη μάχη και τον ηρωικό θάνατο του Λαΐου με δημοτικά τραγούδια ». Επίσης πρόσθεσε: «Η σημασία της μάχης στη Ματαράγκα και στην Πετρομαγούλα είναι κομβική για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Κράτησε το νικηφόρο πνεύμα των επαναστατών ακμαίο, διατήρησε το επαναστατικό κίνημα ζωντανό και ανάγκασε τους Άγγλους προξένους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να συναντήσουν τους επαναστάτες στο χωριό Λουτρό της Καρδίτσας και να τους ζητήσουν να σταματήσουν, με την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα δικαιωθούν με τη φροντίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Μ’ αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή η αποτελεσματικότερη παρουσίαση των ελληνικών αιτημάτων στο συνέδριο του Βερολίνου και η απελευθέρωση της Θεσσαλίας και του νοτίου τμήματος της Ηπείρου, με τους όρους της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως».