Δύο «μέτωπα» απασχολούν στην παρούσα φάση τους βαμβακοπαραγωγούς στον κάμπο της Καρδίτσας.

Το πρώτο αφορά τη συγκομιδή του βάμβακος με τη διαδικασία της συλλογής να βαίνει σταδιακά προς ολοκλήρωση καθώς οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές εργάζονταν «πυρετωδώς» τις προηγούμενες ημέρες. Σειρά παίρνουν τώρα οι εργασίες οργώματος με τους αγρότες να προετοιμάζουν το έδαφος για τις χειμερινές καλλιέργειες.

Το κλίμα που επικρατεί ωστόσο γύρω από τις τιμές, προβληματίζει τους αγρότες. Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της συγκομιδής, αγρότες από διάφορα σημεία του Καρδιτσιώτικου κάμπου κάνουν λόγο για μειωμένη σε ποσότητα παραγωγή (50-150 κιλά) αλλά με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η τιμή. Με εξαίρεση κάποια προσυμβόλαια που  λείστηκαν για μέρος της παραγωγής τους προηγούμενους μήνες στα 90 λεπτά, οι τιμές δεν ικανοποιούν τους αγρότες, με δεδομένο και το καλλιεργητικό κόστος που φέτος εκτοξεύθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων.

Πληρωμή «τσεκ» Έτσι πλέον δικαιολογημένα οι αγρότες έχουν τη σκέψη τους στο δεύτερο «μέτωπο», εκείνο της προκαταβολής του 70% της ενιαίας ενίσχυσης. Η πολύτιμη ρευστότητα για τους δικαιούχους 10.000 αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο Ν. Καρδίτσας αναμένεται εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων, σε μια εξέλιξη που βάζει στην τελική ευθεία την υπόθεση της προκαταβολής του τσεκ, δηλαδή διευκολύνει την υπόθεση της πληρωμής μέχρι την προσεχή Τετάρτη 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει σίγουρος ότι «θα γίνει μια καλή πληρωμή, χωρίς παρατράγουδα» και ότι είναι πολύ πιθανό η ημέρα πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών να είναι η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Η όλη διαδικασία, όπως έχει επανειλημμένως ειπωθεί αρμοδίως, είναι τεχνικά εφικτό να ολοκληρωθεί με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, καθώς μένουν απλά να «τρέξουν» οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους διοικητικούς του Οργανισμού Πληρωμών.