Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περίπτερα της Καρδίτσας τα οποία λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Η μείωση του τζίρου έρχεται ως απόρροια της περιορισμένης αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, ενώ οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων ανησυχούν κυρίως για τους λογαριασμούς ενέργειας της ερχόμενης περιόδου.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις της στο «Νέο Αγώνα», η Πρόεδρος Συλλόγου Περιπτερούχων Ν. Καρδίτσας, κ. Αναστασία Ακριβούλη, επισήμανε τις δυσκολίες που δοκιμάζουν τον κλάδο.

«Παρατηρείται μείωση του κέρδους, καθώς ο καταναλωτής δεν αγοράζει τις ίδιες ποσότητες προϊόντων όπως συνήθιζε πριν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Πλέον ορισμένοι αναζητούν το φθηνό προϊόν, αφήνοντας στην άκρη προτιμήσεις που είχαν εδώ και καιρό. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη είναι εμφανής στις τάξεις των καταναλωτών, την ώρα που οι τιμές σε διάφορα είδη έχουν αυξηθεί κατά πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η κ. Ακριβούλη υπογράμμισε ότι τα περίπτερα ανέκαθεν δούλευαν με πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους σε βασικά προϊόντα όπως τα τσιγάρα.

«Σε περίπτωση που γίνει υποχρεωτική η ύπαρξη POS στα περίπτερα, τότε το κέρδος θα μειωθεί κι άλλο, καθώς η τράπεζα προχωρά σε χρεώσεις μέσα από κάθε συναλλαγή. Αναλογιστείτε ότι από την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων προκύπτει κέρδος της τάξεως του 3% από τη συνολική τιμή του. Οπότε με υποχρεωτικό POS θα είναι ακόμη χαμηλότερο το κέρδος για εμάς» σημείωσε.

Επίσης, έκανε λόγο για συρρίκνωση του κλάδου στην Καρδίτσα, καθώς το 2010 υπολογιζόταν ότι υπήρχαν 70 περίπτερα στην πόλη. Σήμερα αυτό το νούμερο έχει μειωθεί κατά πολύ. «Σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνεχή κίνηση, δεν λειτουργούν αρκετά περίπτερα, με την εικόνα των κλειστών να είναι ιδιαίτερα αρνητική», κατέληξε η κ. Ακριβούλη.