Μεγάλη άσκηση διαχείρισης μετά από σεισμό στην Καρδίτσα και πυρκαγιά στο νέο Δημαρχείο (φωτο & βίντεο)

Ισχυρή σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε στην Καρδίτσα με το επίκεντρο να εντοπίζεται μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη. Από τον σεισμό κατέρρευσαν μερικώς κτιριακές εγκαταστάσεις στην πόλη, ενώ αρκετοί κάτοικοι τραυματίστηκαν και ορισμένοι μάλιστα θανάσιμα. Συμφόρηση στους δρόμους της πόλης και πανικός.
Ευτυχώς δεν πρόκειται για κάποιο πραγματικό γεγονός που όλοι απευχόμαστε, αλλά για το σενάριο μεγάλης διακλαδικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο νέο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Κύριος σκοπός της ήταν η αποτελεσματική διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας μετά από σεισμό με εκδήλωση πυρκαγιάς σε δημόσιο κτίριο (νέο Δημαρχείο). Στη άσκηση διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε συνεργασία με το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συμμετείαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας – τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Καρδίτσας , ο Δήμος Καρδίτσας και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, η ΕΜΑΚ, η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, το ΕΚΑΒ Καρδίτσας, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας , οι Πιστοποιημένες Εθελοντικές Οργανώσεις Καρδίτσας: Ε.Ο.Δ.-Παράρτημα Καρδίτσας, Ραδιολέσχη Καρδίτσας, Αερολέσχη Καρδίτσας και Εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Τέχνης Χώρος Θέατρο Όψεις- Δημιουργικό Εργαστήριο.

Επιτυχή χαρακτήρισε την άσκηση ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Σίμος, επισημαίνοντας ότι μετρήθηκαν πραγματικοί χρόνοι αντίδρασης. Από τον Ιατρικό Σύλλογο συμμετείχαν 24 μέλη.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο αναπλ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρης Παπούλιας, για την επιτυχή υλοποίηση ενός δύσκολου σεναρίου. «Είχαμε συνολικά 48 θύματα διαφορετικής βαρύτητας και περιπτώσεων, χωριστά όσοι βγήκαν σώοι μέσα από το κτίριο. Μάθαμε σήμερα πως είναι να συνεργάζονται οι φορείς σε αντίξοες συνθήκες» είπε μεταξύ άλλων και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους.

Σενάριο
Σύμφωνα με το σενάριο, εκείνη την ώρα στο Παυσίλυπο υπήρχε αρκετός κόσμος, που χαίρεται τον καλοκαιρινό ήλιο, ενώ το Δημαρχείο είναι στο ωράριο λειτουργίας του με μεγάλη επισκεψιμότητα από τους κατοίκους της περιοχής.
Σε συνέχεια της σεισμικής δόνησης και ενώ τμήμα του κτιρίου του νέου Δημαρχείου έχει καταρρεύσει, ακούγεται από το χώρο του Δημαρχείου ισχυρή έκρηξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, εκτινασσόμενα θραύσματα γυαλιών, μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα να προκαλέσουν τραυματισμούς σε δύο περαστικούς.
Ακούγονται εκκλήσεις για βοήθεια και κραυγές από τους τραυματισμένους. Στους δρόμους επικρατεί συμφόρηση καθώς η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω του πλήθους που εξέρχεται από το χώρο του Δημαρχείου.
Σημεία της Υγειονομικής Διαχείρισης
Ακολουθεί η Υγειονομική Διαχείριση της κατάστασης.
Από τον σεισμό πέφτει στο έδαφος μέρος υλικών της οροφής (καθώς γίνονται εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο), ενώ η πυρκαγιά εντοπίζεται αρχικά στο δυτικό τομέα του κτιρίου, όπου υπάρχουν ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις και χώρος με εύφλεκτα υλικά καθώς και μία βοηθητική δεξαμενή καυσίμων για τις ανάγκες του κτιρίου. Παράλληλα, έκρηξη προκαλείται και στο χώρο του κυλικείου όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου για τη χρήση της κουζίνας του κυλικείου. Η φωτιά επεκτείνεται σε όλη την οροφή και στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνεται εκ νέου για τα νεότερα δεδομένα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας και ταυτόχρονα ενημερώνεται η Αστυνομία, η ΕΜΑΚ και οι πιστοποιημένες στην ΓΓΠΠ εθελοντικές οργανώσεις για να αναλάβουν ρόλους βάσει σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.
Το ΕΚΑΒ ειδοποιείται από την Αστυνομία για την ύπαρξη τραυματιών και πιθανών νεκρών. Ενημερώνεται ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και το Γ.Ν. Καρδίτσας για μαζικές απώλειες υγείας και θύματα λόγω του συμβάντος.
11:40 (+10’)
Η πυρκαγιά επεκτείνεται ενώ το προσωπικό ασφαλείας του Δημαρχείου προσπαθεί να την θέσει υπό έλεγχο με πυροσβεστήρες,
Στην κεντρική έξοδο επικρατεί συμφόρηση καθότι ο αριθμός των παρευρισκόμενων ήταν μεγάλος, οι λοιπές έξοδοι έχουν μπλοκαριστεί λόγω της σεισμικής δόνησης ή έχουν αποκλειστεί από τον εξοπλισμό του χώρου που καταστράφηκε (γραφεία, καρέκλες, υαλοπίνακες και εκθέματα μουσείου πόλης κλπ).
Ο κόσμος στην προσπάθεια του να διέλθει από την μοναδική έξοδο ποδοπατείται, ενώ οι ευρισκόμενοι στους εσωτερικούς χώρους του Δημαρχείου υποφέρουν από τον καπνό.
11:45 (+15’)
Η πυροσβεστική έχει ξεκινήσει εγκατάσταση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με όχημά της εξωτερικά του Δημαρχείου (δυτικά και βόρεια). Έχει καταφτάσει το διασωστικό όχημα της ΠΥ και το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ανάλογη δύναμη ανδρών και οργανώνονται στον μεγάλο αύλειο χώρο του κτιρίου.
Μέρος του σκελετού του κτιρίου που ανακατασκευάζεται και της οροφής καταρρέει τραυματίζοντας πέντε (5) άτομα στα άνω και κάτω άκρα.
Δευτερογενής ανάφλεξη στο χώρο του κυλικείου εντός του κτιρίου προκαλεσε θραύση των κρυστάλλων στα παράθυρα, τα οποία πέφτουν στον κόσμο που προσπαθεί να απομακρυνθεί και τραυματίζουν τρία (3) άτομα στο κορμό και στο πρόσωπο και άλλα δύο (2) άτομα στα άκρα.
Έχουν αρχίσει να οργανώνονται στο πεδίο οι Εθελοντικές Οργανώσεις: ΕΟΔ – Παράρτημα Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και η Ειδική Ομάδα Διαχείρισης Υγειονομικών Συνεπειών (MEDICAL TASK FORCE) του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Οι άνδρες της ΠΥ Καρδίτσας και οι διασώστες με την συνδρομή και υποστήριξη μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης καταφέρνουν να εισέλθουν στο εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ο οποίος δεν είναι ασφαλής και απομακρύνουν πέντε (5) τραυματίες με τραύματα από την πτώση της φλεγόμενης οροφής. Τα μέλη της MEDICAL TASK FORCE του ΙΣΚ και οι άνδρες του ΕΚΑΒ τους περιθάλπουν καθώς και τους πρώτους έξι ελαφρά τραυματίες που περιφέρονταν στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου (οι 4 υπάλληλοι του Δήμου και οι 2 περαστικοί).
11:50 (+20’)
Προσέρχονται στην περιοχή πολίτες και συγγενείς θυμάτων. Ζητούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των συγγενών τους. Συγγενείς ξεφεύγουν από τον κλοιό και εισέρχονται στο χώρο του Δημαρχείου σε μια προσπάθεια να βρουν τους δικούς τους.
………
12:50 (+80’)
Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που οδηγούν στο Δημαρχείο επικρατεί συμφόρηση. Συγγενείς των τραυματιών έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να δουν τους συγγενείς τους.