Όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν να εντάξουν εκτάσεις ή εκτροφές φέτος στο eco-scheme (νέο πρασίνισµα) για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας, δεν δύναται να ενταχθούν σε µελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου προγράµµατος του ΠΑΑ, για τις ίδιες επιλέξιµες εκτάσεις, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
Παράλληλα, οι αγρότες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών (eco-schemes) φέτος, µε βάση τα τρέχοντα δεδοµένα και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα λάβουν το προβλεπόµενο πριµ, αλλά δεν θα έχουν επίσης δικαίωµα να αξιοποιήσουν το ίδιο αγροτεµάχιο ή εκτροφή για άλλες ενισχύσεις από το πρασίνισµα. Η δέσµευση αφορά το επίπεδο του αγροτεµαχίου/εκτροφής και όχι συνολικά ολόκληρη την εκµετάλλευση.
Τα δεδοµένα για τη µετατροπή των βιολογικών και το ρίσκο να περιµένουν οι αγρότες
Οι δεσµεύσεις για το πριµ βιολογικής γεωργίας (διατήρηση) µέσω του πρασινίσµατος είναι ετήσιες. Αυτό σηµαίνει ότι λήγουν το 2024, χωρίς όµως να υπάρχει κάποια σαφή οδηγία για το πότε ακριβώς. Με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει οι αγρότες να περιµένουν πρόσκληση µετατροπής σε βιολογικές πρακτικές µέσω του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρωτού τελειώσουν οι σχετικές δεσµεύσεις του πρασινίσµατος. Όµως θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί:
- Πρώτον, χωρίς επίσηµο χρονοδιάγραµµα για την πρόσκληση µετατροπής των βιολογικών, ρισκάρουν αν αφήσουν την ευκαιρία να εντάξουν τα αγροτεµάχιά τους στο πρασίνισµα βιολογικής. Βέβαια, το ΥΠΑΑΤ δεν φρόντισε να διευκρινίσει αν οι σχετικές εκτάσεις θα αποκλειστούν από όλες τις µελλοντικές προσκλήσεις µετατροπής βιολογικών ή µόνο από την επόµενη. Οπότε οι αποφάσεις των αγροτών εµπεριέχουν ρίσκο.
- ∆εύτερον, ο ενδιαφερόµενος θα κινδυνέψει να µείνει εκτός της πρόσκλησης λόγω της µοριοδότησης. Στο ΠΑΑ, σε αντίθεση µε το πρασίνισµα, διατηρείται το µοντέλο µε τους επιλαχόντες και εφόσον η ζήτηση ξεπερνά τον διαθέσιµο προϋπολογισµό.
- Τρίτον, η επιδότηση για µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές είναι µεγαλύτερη από τη διατήρηση. Επίσης στη διατήρηση µπορεί να υπάρξει οριζόντια µείωση ενισχύσεων σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τον διαθέσιµο προϋπολογισµό
Αναλυτικά η διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:
Σε συνέχεια σχετικών ερωτηµάτων που έχουν υποβληθεί στις αρµόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για τις
δυνατότητες επιλογής ένταξης σε δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χρηµατοδοτούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 και αφορούν είτε το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραµµα (eco schemes, Π1-31.9 «∆ιατήρηση µεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι, είτε το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραµµα (Π3-70.2-1 «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους») του Πυλώνα ΙΙ, διευκρινίζεται ότι: Όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραµµα του Πυλώνα Ι δεν δύναται να ενταχθούν σε µελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράµµατος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιµες εκτάσεις.
Περιδασική βόσκηση
Νέα δράση ενίσχυσης
Την εισαγωγή ενός νέου µέτρου πρασινίσµατος «eco-schemes» για τους κτηνοτρόφους που θα επιδοτεί τη βόσκηση σε περι-δασικές περιοχές, προτείνει η ΕΘΕΑΣ µε επιστολή της. Όπως αναφέρει η ανάγκη προώθησης αυτού του οικολογικού σχήµατος για την κτηνοτροφία βασίζεται και στο συνδυαστικό χαρακτήρα του που περιλαµβάνει:
α) το αποδεδειγµένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, και
β) την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχηµάτων προσαρµοσµένων στην εκτατική µορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας µάλιστα το πλεονέκτηµα της άµεσης εφαρµογής αφού το µέτρο αυτό προσιδιάζει µε την χρόνια εφαρµοζόµενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.
«Με την τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και την ένταξη αυτού του οικολογικού σχήµατος, οι κτηνοτρόφοι θα τύχουν ενθάρρυνσης της εφαρµογής γεωργικών συστηµάτων, καλλιεργειών και πρακτικών, που προάγουν την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη του εδάφους (δέσµευση άνθρακα), η οποία παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση της µόνιµης έκτασης βελτιωµένων βοσκοτόπων και προστασία των δασών», αναφέρει παράλληλα.
Πηγή: agronews