Μειωμένα στρέμματα, αλλά ικανοποιητική παραγωγή για τη βιομηχανική ντομάτα στο Ν. Καρδίτσας

Μείωση περίπου κατά 50% κατέγραψαν το 2022 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα της βιομηχανικής ντομάτας στο Νομό Καρδίτσας. Ωστόσο η παραγωγή αλλά και οι τιμές εξελίχθηκαν αρκετά ικανοποιητικά για τους καλλιεργητές.

Τα δεδομένα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς για το προϊόν βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε την Τετάρτη στους Σοφάδες η Οργάνωση παραγωγών βιομηχανικής τομάτας προς μεταποίηση η «Δήμητρα» σε συνεργασία με τη μεταποιητική επιχείρηση «Ντάμαβαντ».
Όπως ανέφερε στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Κώστας Αλεξίου, από τους παραγωγούς της «Δήμητρας» καλλιεργήθηκαν φέτος 2.200 στρέμματα, ενώ πέρυσι η καλλιέργεια είχε φθάσει τα 4.100 στρέμματα. Κυρία αιτία της εξέλιξης αυτής ήταν η συγκυρία που υπήρχε με τις τιμές στις αρχές της Άνοιξης. Πιο συγκεκριμένα, μπαίνοντας στην εαρινή περίοδο, οι τιμές στην ντομάτα δεν ήταν τόσο ελκυστικές όσο εκείνες στο βαμβάκι που είχαν εκτοξευθεί. Παράλληλα υπήρχε μεγάλος φόβος για τιμές και την επάρκεια των λιπασμάτων εξαιτίας των ανατιμήσεων και του πολέμου. Τελικά η πορεία των τιμών, που έφθασαν περίπου στα 110-120 ευρώ τον τόνο, δικαίωσε όσους επέμειναν στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας.
Στο σκέλος της παραγωγής, ο κ. Αλεξίου κάνει λόγο για πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η παραγωγή ήταν καλύτερη από πέρυσι, με την απόδοση να φθάνει περίπου στους 9-9,5 τόνους/στρέμμα. Σε αυτό συνηγόρησαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το Σεπτέμβριο, οι οποίες επέτρεψαν να γίνει βιομηχανικά η συγκομιδή.