Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας μας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, αναμένεται να προκαλέσει για δεύτερη ημέρα εκτεταμένη ατμοσφαιρική αστάθεια τη Δευτέρα 22/08 με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος κυρίως της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν περιοχές της βόρεις και κεντρικής Θεσσαλίας (Ελασσόνα, Τύρναβος) σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη του meteo.gr, όπου υπάρχει πιθανότητα και εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων το απόγευμα της Δευτέρας αλλά και καταιγίδων, ενώ στην υπόλοιπη Θεσσαλία προβλέπονται βροχές από τις απογευματινές ώρες με κατεύθυνση από δυτικά προς Ανατολικά. Σύμφωνα πάντως με τον χάρτη πιθανότητες χαλαζόπτωσης μικρού μεγέθους υπάρχουν για το σύνολο σχεδόν του θεσσαλικού κάμπου σε μία περίοδο κρίσιμη για τις εαρινές καλλιέργιες λίγο πριν τη συγκομιδή (βαμβάκια, ντομάτα, καλαμπόκια)

Meteo.gr: Καταιγίδες το απόγευμα σε Ελασσόνα, Τύρναβο (χάρτης)

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατα τη διάρκεια της Δευτέρας 22/08 θα είναι:

Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη.
Τα φαινόμενα κατα τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.
Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Δευτέρας 22/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 2 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.