Μέτρα ουσίας

Με απόφαση της κυβέρνησης, απλά και ξάστερα, οι αγρότες θα αγοράζουν πλέον το πετρέλαιο με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 10% από 22% που ήταν και με μειωμένο ΕΦΚ κατά 72%. Το όφελος ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ τον τόνο. Αυτά στην γειτονική Ιταλία, όχι εδώ.
Στην Ελλάδα με ημίμετρα, που κυρίως αποσκοπούν στο επικοινωνιακό κομμάτι, δεν υπάρχει πραγματική στήριξη για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής, τη στιγμή που έχει αναχθεί σε ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων μαζί με το ενεργειακό εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Εδώ ακούσαμε για μηδενικό ΕΦΚ, με το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι αγρότες για αυτή τη μείωση ανέρχεται σε 60 εκ ευρώ, που απ ότι φαίνεται δεν φθάνει ούτε για ένα γέμισμα του ντεπόζιτου του πετρελαίου. Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας, τονίστηκε πως για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια η παραγωγή του «λευκού χρυσού» στην Ελλάδα – που είναι ένα εκ των βασικών εξαγωγικών προϊόντων της χώρας- η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους αγρότες για να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο κόστος. Το καμπανάκι μάλιστα ήταν κοινό απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος…
Κ.Π.