Μια βραδιά που δεν είναι σαν τις άλλες...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Η αποψινή είναι μία ιδιαίτερη βραδιά για τους θιασιώτες του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε εκείνους που η αγάπη τους για μια ομάδα δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι προκαλεί μίσος για εκείνους που αγαπούν μία άλλη!

Το τυφλό μίσος σε ο,τιδήποτε διαφορετικό είναι στοιχείο φασισμού, οπότε δεν έχει θέση σ’ ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο που είναι η αποθέωση της διαφορετικότητας και της σύνθεσης! Το πως το έχουν καταντήσει, είναι μια άλλη κουβέντα.

Δεν γίνεται να υπάρξει μία ομάδα δίχως την ύπαρξη της άλλης! Δεν γίνεται να είσαι ποδοσφαιρόφιλος και να μην σέβεσαι την οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη ποδοσφαιρική οντότητα, την ιστορία και τον κόσμο της! Δεν λέω να παρακαλάς να κερδίζουν, αλλά να σέβεσαι.

Εκείνοι που μπήκαν πιο πολύ στο νόημα για το τι σημαίνει αθλητισμός, δεν σέβονται απλώς, αλλά εύχονται οι “αντίπαλοι” να είναι δυνατοί, ώστε οι συγκινήσεις που νιώθουν όταν η δική τους ομάδα τους ανταγωνίζεται, να είναι ακόμη πιο έντονες και το παιχνίδι (για παιχνίδι μιλάμε) πιο αμφίρροπο και πιο συναρπαστικό!

Ψιλά γράμματα αυτά για κάποιους που το μυαλό έχει στοκάρει, αλλά επαναλαμβάνω διευκρίνισα στην αρχή του κειμένου που απευθύνομαι. Βραδιά, λοιπόν, ιδιαίτερη η αποψινή διότι δύο ομάδες από το δύσμοιρο ποδόσφαιρό μας (που δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να κάνει έναν τελικό Κυπέλλου με φιλάθλους!), είναι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας τους.

Κι όταν μιλάω για ομάδες μιλάω κυρίως για τον κόσμο τους! Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός αν θέλετε βρίσκονται ένα παιχνίδι μακριά από τους “4” Ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Το τι θα συμβεί, δεν γνωρίζω, αλλά από μόνο του αυτό το γεγονός καθιστά την διαδικασία ιδιαίτερη και σημαντική διότι εκατομμύρια συμπατριώτες θα πλημμυρίσουν από συναισθήματα και θα θυμηθούν την παιδικότητά τους!

Όποια ομάδα πέρα από τις δύο προαναφερόμενες και να υποστηρίζει ο καθένας, αν αγαπάει το παιχνίδι και δεν έχει κάτι πολύ πιο προσωπικό και σημαντικό να κάνει, σίγουρα θα αφιερώσει τις δύο ώρες για να παρακολουθήσει τους αγώνες…

Άρα όλη η φίλαθλη κοινότητα της χώρας θα είναι απόψε μπροστά από μία οθόνη τηλεοράσεως. Το ίδιο θα συμβεί και στην πόλη μας! Διότι εδώ, πέραν όλων των άλλων, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι που αφορά σε μία δική μας διοργάνωση αλλά σε Κύπελλο Ευρώπης, που πάντα είχε και εξακολουθεί να έχει μια ιδιαίτερη γοητεία.

Εμπεριέχουν κάτι ξεχωριστό οι αποψινές αναμετρήσεις για τα δύο αυτά λαοφιλή κλαμπ της Ελλάδας. Το στοιχείο της υπέρβασης! Είναι αυτό που “θρέφει” τον αθλητισμό και τους συλλόγους!

Διότι όλοι αυτή τη στιγμή αναζητούν και προσδοκούν! Κι όταν πλησιάζει, τότε οι καρδιές χτυπάνε πολύ πιο διαφορετικά από το συνηθισμένο…

——————————–

«Η παιδική ηλικία είναι ίσως ό,τι πλησιέστερο στην πραγματική ζωή»

Αντρέ Μπρετόν – Γάλλος συγγραφέας