Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά με τα περιστατικά βίας στα σχολεία, προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξει panic button για εφήβους. 

«Στέλνω μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση της γείτονος. Να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα δείγματα γραφής ωστόσο είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει σαφέστατο πισωγύρισμα».

«Δικαιώνεται η στάση μας να καθυστερήσουμε την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ψηφιακό σχολείο

Ερωτηθείς για το ψηφιακό σχολείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες τις οποίες το ψηφιακό σχολείο θα αντιμετωπίσει. Τα πρώτα μαθήματα είναι ήδη στον αέρα. Και το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της τρίτης λυκείου θα αρχίσει το Σεπτέμβρη».

Σύντομα panic button για εφήβους

Για τη βία στα σχολεία, είπε πως «Υπάρχει έξαρση παραβατικότητας εντός και εκτός σχολείων παγκοσμίως. Έχουμε κάνει καμπάνια κατά του μπούλινγκ και καταβάλουμε προσπάθειες».

«Πρώτα τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε αυτά τα φαινόμενά», σημείωσε και προανήγγειλε πως «Σύντομα θα υπάρξει panic button για έφηβους».

Οπαδική βία

«Πήραμε δραστικές αποφάσεις για τη βία στα γήπεδα και μας κατηγόρησαν για αυτό. Σήμερα η εικόνα στα γήπεδα είναι εντελώς διαφορετική. Οι αυτοποιημένες ποινές έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να περιοριστούν τα φαινόμενα οπαδικής βίας», δήλωσε, αναφορικά με τα περιστατικά οπαδικής βίας.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη, είπε πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντιμετωπίσει την υπόθεση με συστηματική δουλειά και εχεμύθεια.

ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε πως βασική προτεραιότητα της τετραετίας, είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας πως ξαναφτιάχνονται κέντρα υγείας και τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όπως ειπε, είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το εθνικό σύστημα υγείας, τονίζοντας πως γίνονται και προσλήψεις στην υγεία. «Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικότητες και εξετάζονται επιπλέον κίνητρα».

Πηγή: cnn.gr