Μητσοτάκης από τη Λάρισα: «Φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη και Ενιπέα τα μεγάλα έργα που έχει προτάξει η κυβέρνηση»

Τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη και Ενιπέα και η διώρυγα μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα της Γυρτώνης στη λίμνη Κάρλα είναι τα τέσσερα μεγάλα έργα που έχει προτάξει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το δημαρχείο του Κιλελέρ.

Μετά την περιοδεία του στο Ν. Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Κιλελέρ όπου σε εκδήλωση αναφέρθηκε στα έργα και τις πρωτοβουλίες για τη για την θωράκιση της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έργα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων.

«Πάμε στα μεγάλα έργα, στη μεγάλη “προίκα” για τη Θεσσαλία. Τέσσερα έργα τα οποία έχουμε προτάξει και τα οποία θα μελετηθούν με πόρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εξασφαλισμένη δαπάνη και ταχύτητα ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορούμε μέσα σε έναν χρόνο να έχουμε μελετητική ωριμότητα για έργα τα οποία συζητούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ουσιαστικά παρέμεναν όμως στο φαντασιακό μας, έτσι; Δεν υπήρχε τίποτα, υπήρχε μια ιδέα. Πύλη, Μουζάκι, η διώρυγα της Γυρτώνης προς την Κάρλα και φυσικά τα έργα τα οποία αφορούν την Κάρλα, σημαντικά έργα. Προσθέστε στα μεγάλα φράγματα και τον Ενιπέα, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως ένα έργο δρομολογημένο» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών», για να τονίσει πως «το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό». «Μπορεί να είναι αρδευτικά, υδροηλεκτρικά, και σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτά τα έργα έχουν τεράστια σημασία», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά, αλλά και μακράς υλοποίησης για να σημειώσει πως πως «τα έργα αυτά έχουν μια ιδιαιτερότητα. « Πολλές φορές άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. Το λέω αυτό γιατί έχω πλήρη συναίσθηση διότι ότι και εμείς έχουμε εγκαινιάσει έργα που σχεδιάστηκαν από άλλους, αλλά υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αλλά θέλω να κρατήσετε αυτή την συνάντηση ως μια παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος, απέναντι στην Θεσσαλία και ως υποχρέωση μας να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως αυτή του Ντάνιελ».

Τρία επίπεδα έργων

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε τρία επίπεδα έργων, αυτά της Περιφέρειας, καθ’ υπόδειξη των ειδικών και της ολλανδικής εταιρείας, στα έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία βρίσκονται ψηλά στα βουνά, καθώς και σε έργα που θα υλοποιηθούν με πόρους των ελληνικών τραπεζών.

«Είναι έργα στα οποία πιστεύουμε παρά πολύ και θα έχουν ένα μεγάλο αποτύπωμα. Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όμως όταν τα φτιάχναμε πριν μια δεκαετία, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες είναι διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όσο αυτή του Ντάνιελ, αλλά και για την ανάγκη να θωρακιστεί η Θεσσαλία από το υδατικό πρόβλημα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε νερό, όπως το σπαταλούμε τώρα. Θα πρέπει να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους με πολύ μεγαλύτερη μεθοδικότητα από ό,τι το έχουμε κάνει», υπογράμμισε.

«Δοκιμαστήκατε ήδη σε μια καταιγίδα και τα καταφέρατε πολύ καλά, αυτό θα είναι ένα οδηγός για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε ως εξής», τόνισε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών, ενώ δήλωσε πως «ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων θα στελεχωθεί και θα αποτελεί μια “προίκα” για την περιοχή»

Ως καταληκτικές παρατηρήσεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευαστούν με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ τόνισε πως οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και δεν προϋπήρχαν ως πλεόνασμα. «Είναι πολιτική η απόφαση το να θέσουμε ως προτεραιότητα τη Θεσσαλία, καθώς αυτό που έγινε με τον Daniel ήταν τόσο πρωτοφανές».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της παρουσίασης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Κουρέτας

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στη Νίκαια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε: Νομίζω ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου οκτώ μήνες ανακοινώθηκαν μέτρα για τα αντιπλημμυρικά της Περιφέρειας, τα οποία είχαν κατατεθεί τον Μάρτιο και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση το Μεγάλο Σάββατο. Αυτά ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και τα μεγάλα φράγματα του Ενιπέα, της Πύλης, του Μουζακίου και η διώρυγα από την Γυρτώνη μέχρι και την Κάρλα, όπως και τα έργα ορεινής υδρονομίας.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης «η συνεργασία μας είναι άριστη και μας ικανοποιεί ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργήσαμε στα δύσκολα. Έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια με τη συνεργασία όλων, περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων και πολλών συναδέλφων μου, που έχουν βάλει πλάτη γιατί σας θυμίζω ότι διαχειριστήκαμε μέχρι τώρα συνεχείς κρίσεις. Πρώτον το σχέδιο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, δεύτερον την Πολιτική Προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των 500 και πλέον πυρκαγιών στη Θεσσαλία, τρίτον το ζήτημα της κουνουποκτονίας που όλοι έλεγαν ότι θα μας τσιμπήσουν τα κουνούπια, στη συνέχεια την πανώλη, καθώς καταφέραμε χάρη στην έγκαιρη αντίδραση μας να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Θέμα για το οποίο δεχτήκαμε σήμερα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού. Πρόσφατα ανέκυψε το ζήτημα με τα νεκρά ψάρια. Ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο κράτησε όμως μόνο μία εβδομάδα. Ενώ όλοι μιλούσαν για «οικολογική καταστροφή» με δικιά πρωτοβουλία και παρεμβάσεις, αν και αναρμόδιοι, καταφέραμε και ελέγξαμε την κατάσταση. Τέλος τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν μπει όλοι οι εργολάβοι, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σ΄ένα απέραντο εργοτάξιο. Η διάρκεια των έργων είναι από τρεις έως τέσσερις μήνες μέχρι και ενάμιση χρόνο».