Μητσοτάκης από το Ν. Καρδίτσας: «Διαβεβαιώνω κάθε Θεσσαλό ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά με όλα τα μέσα που διαθέτει» (φωτο & βίντεο)

Θα χρειαστούν τολμηρές παρεμβάσεις για να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία, να βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ» * Εγκαινιάστηκε το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου

«Διαβεβαιώνω κάθε κάτοικο της Θεσσαλίας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά με όλα τα μέσα που διαθέτει, ώστε η περιοχή να ξαναβρεί το βηματισμό της και κάθε νοικοκυριό, κάθε αγρότης, κάθε κτηνοτρόφος να ξαναφτιάξει τη ζωή του καλύτερα απ’ ότι ήταν» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ν. Καρδίτσας κατά την τελετή των εγκαινίων του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Νομού από τη Λίμνη Σμοκόβου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ξεχωριστή» τη σημερινή μέρα για τη Θεσσαλία, λέγοντας πως συμβολίζει ότι «η Θεσσαλία που έχει τραυματιστεί τόσο πολύ από τον Ντάνιελ, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα (8/12) στο χώρο του διυλιστηρίου πόσιμου νερού, παρουσία των βουλευτών του Νομού, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στην περιοχή με ελικόπτερο που πέταξε από την 110 ΠΜ στη Λάρισα, συνοδευόμενος από τον Κώστα Αγοραστό και τον Δημήτρη Κουρέτα, ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ που μπορεί να υδροδοτήσει έως και 55.000 κατοίκους, 42 κοινοτήτων στους Δήμους Σοφάδων, Καρδίτσας και Παλαμά. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, όπως καταγράφει ο Νέος Αγών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Θεσσαλία μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, να ανασυγκροτηθεί και να χτίσει αυτά που καταστράφηκαν, καλύτερα και πιο προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών.

Κ. Μητσοτάκης
«Το έργο που εγκαινιάζουμε έχει μακρά ιστορία και ίσως συμβολίζει τις παθογένειες της Δημοσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, τις οποίες χρέος μας είναι να τις διορθώσουμε. Σχεδιάζουμε συχνά ένα μεγάλο έργο, όπως ο ταμιευτήρας της λίμνης Σμοκόβου, τον οποίο την ώρα που τον σχεδιάζουμε πρέπει να προβλέψουμε ότι επιτελεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους, να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, να συμβάλλει αντιπλημμυρικά αλλά ταυτόχρονα να χρησιμεύει ως πηγή για την ύδρευση και άρδευση. Χρειάστηκαν παραπάνω από 20 χρόνια για να ολοκληρώσομε αυτό το έργο της ύδρευσης για όλη τη λεκάνη της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας που θα δώσει καθαρό και ποιοτικό νερό. Θα εξοικονομούμε ενέργεια, θα ξεφύγουμε από την ανάγκη να αντλούμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς θα αξιοποιούμε τη φυσική ροή του νερού και θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής. Θέλω να συγχαρώ όσους το οραματιστήκαν και όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά για να το υλοποιήσουν και ξεπέρασαν τις δυσκολίες που πάντα τα έργα αυτά εμφανίζουν.
Θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα αρδευτικά δίκτυα» είπε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα αναφερόμενος στην επόμενη ήμερα για τη Θεσσαλία, κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να βάλουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». «Θα χρειαστεί να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις για να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία από αντίστοιχα φαινόμενα. Ο Οργανισμός διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα νομοθετηθεί στις αρχές του νέου έτους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Πολλές φορές τέτοιες πρωτοβουλίες συναντούν αντιστάσεις. Θα ζητήσω να τις βάλουμε στην άκρη ώστε να μπορέσουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα» είπε και πρόσθεσε: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεσή μας, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα τα οποία είναι πραγματικά απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε συμφωνήσει, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε, επιτέλους, μία ολιστική διαχείριση όλης της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας και να μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη. Την ίδια συνεργασία θέλω να έχω και με όλους τους δημοτικούς άρχοντες α’ βαθμού της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Και είμαι σίγουρος ότι θα διαμορφώσουμε τις ευρύτερες συναινέσεις έτσι ώστε να καταλήξουμε σε παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα είναι απλά απαραίτητες, θα είναι σωτήριες για τη Θεσσαλία. Αλλά θα είναι και παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις που ενδεχομένως θα έρχονται, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα.
Και επειδή το νερό είναι ζωή και εσείς εδώ στη Θεσσαλία το ξέρετε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αναχθεί στο δικό μου το επίπεδο και θα σκύψω προσωπικά πάνω στις πολλές προκλήσεις τις οποίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, για να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο το οποίο θα ορθωθεί στο δρόμο μας.Δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη, διότι όπως ειπώθηκε και από τον Δήμαρχο, κληρονομήσαμε παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε.
Έχουμε ένα χρέος όμως στο μέλλον, στις επόμενες γενιές της Θεσσαλίας, να λύσουμε άπαξ και διά παντός αυτό το πρόβλημα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε».

Κ. Αγοραστός
Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όσους εμπνεύστηκαν το έργο, το οποίο όπως είπε με προσπάθεια της Περιφέρειας και του Δημάρχου Σοφάδων εντάχθηκε προς χρηματοδότηση. «Ένα έργο πολύ μεγάλο, με πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση. Το πετύχαμε, είμαστε εδώ, με ένα έργο που δίνει νερό ποιοτικό, δηλαδή δίνει ζωή» είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει τεχνογνωσία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για μεγάλα έργα, για έργα τα οποία ξεχωρίζουν.

Β. Κατσάρας
Ο πρώην Δήμαρχος Σοφάδων Βασίλης Κατσάρας σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι οι Θεσσαλοί περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση και τον ίδιο των Πρωθυπουργό μετά τις τεράστιες καταστροφές.
Στάθηκε στον πολλαπλό ρόλο της σημασίας της λίμνης του Σμοκόβου, το οποίο συνάβελε στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Δήμου Σοφάδων κατά τη διάρκεια του «Ιανού» και του «Ντάνιελ». Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων της μερικής μεταφοράς τμήματος του άνω ρου του Αχελώου, αλλά και την υλοποίηση του φράγματος του Μουζακίου.
«Κύριε πρωθυπουργέ είστε ο μόνος που μπορείτε να δρομολογήσετε τις διαδικασίες. Να συνδέσετε μια για πάντα το όνομά σας με τη Θεσσαλία» είπε μεταξύ άλλων. Κλείνοντας εξήρε τη συνδρομή του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μελέτη του έργου της υδρευσης της ανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου.

Θ. Σκάρλος
Σε δήλωση του ο απερχόμενος Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Για τη Θεσσαλία που έχει πονέσει τους τελευταίους μήνες και ειδικά για το Ν. Καρδίτσας που σε τρία χρόνια έχει πληγεί από δύο θεομηνίες, σήμερα είναι μια μέρα χαράς. Εγκαινιάζουμε ένα έργο ποιότητας ζωής, ουσίας και ελπίδας για τον τόπο.
Τα διυλιστήρια και τα δίκτυα διανομής ύδατος του συνδέσμου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, είναι ένα έργο που θα υδρεύσει 42 τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι θα πιουν το νερό που τους αξίζει, ποιοτικό νερό. Επιτέλους μετά από 20 έτη, αυτό γίνεται πράξη».