Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά εν όψει του Πασχα η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι μόνο τα σφάγια που έχουν υποβληθεί στους απαραίτητους κρεοσκοπικούς ελέγχους είναι ασφαλή για κατανάλωση και επισημαίνει ότι στο Νομό Καρδίτσας λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της υπηρεσίας την οποία υπογράφει η Προϊσταμένη κ. Σεβαστή Ασλανίδου αναφέρονται τα εξής:

“Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης.

Στην Καρδίτσα λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία. Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου (π.χ. στάβλο) και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:

• δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,

• δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),

• δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,

• δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,

• δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση. Η Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ. 24413- 55240, 24413-55242, 24413- 55206)”.