Να εξεταστούν οι αιτίες της γενικευμένης αδιαφορίας

Ο φόβος και οι ζοφερές σκέψεις μας για την υψηλή αποχή δεν μονοπώλησαν μόνο το ενδιαφέρον εδώ στην Ελλάδα, αλλά αποτέλεσε αρνητικό γεγονός και σε αρκετά κράτη – μέλη της Ένωσης στις Ευρωεκλογές.

Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή τη μαζική αποχή; Πρόκειται για μια γενικευμένη αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών, μια μαζική έξοδο ίσως από τα εκλογικά καθήκοντα ως ένδειξη… διαμαρτυρίας.

Όσο εσφαλμένη κι αν θεωρούμε την επιλογή της αποχής από το εκλογικό δικαίωμα, οι παρατάξεις οφείλουν να προβληματιστούν ως προς τη δική τους στάση στις τελευταίες εκλογές, όταν συζητούν για τα εσωτερικά ζητήματα μιας μόνο κοινωνίας, που απασχολούνται εν πολλοίς με επιδερμικά… θέματα, παρά με τις προκλήσεις που αφορούν την Ευρώπη, έπειτα και εμάς.

Όσον αφορά το Ευρωκοινοβούλιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε την άποψη των πολιτών της Ευρώπης σχετικά με την τωρινή του αξία, το βαθμό επιρροής του σε παγκόσμιες εξελίξεις, και κατά πόσο λαμβάνεται υπόψιν οι αποφάσεις του από τις κυβερνήσεις των κομμάτων και τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς.
Δ.Γ.