Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 28/3 πως αποφάσισε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, αφού επί χρόνια δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για να αλλάξει την πολιτική και γεωπολιτική κατεύθυνσή της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα επιδιώξει στο μέλλον να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική της Λευκορωσία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση.
Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της χώρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία με σημερινή δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Μινσκ ενεργεί για να προστατευθεί από τη Δύση.
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας δεχόταν άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη δήλωση.
«Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες και τις θεμιτές ανησυχίες και κινδύνους στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει ενισχύοντας τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».
Το Μινσκ υποστηρίζει πως τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα ελέγχει τα όπλα αυτά.
Η Ρωσία έχει υπογραμμίσει εξάλλου πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της που προβλέπουν την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις των δυτικών χωρών.
«Εννοείται πως μια τέτοια αντίδραση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, οι προετοιμασίες γι’ αυτή την ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αυστηρές επικρίσεις από την πλευρά των Δυτικών, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Μινσκ με νέες κυρώσεις, αν πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε την Κυριακή, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.
Μολονότι η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε το Σάββατο την απόφασή του επικαλούμενος τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά με εξασθενημένο ουράνιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας βρετανός αξιωματούχος.
Πηγή:cnn.gr