ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Τίτλοι τέλους» για τα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας και Ξύλου και Επίπλου, καθώς χθες βράδυ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ, στην ολομέλεια της βουλής.
Ο «Νέος Αγών» όλο αυτό διάστημα πρόβαλε σθεναρή αντίσταση και μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων, προσπαθούσε να αποτρέψει την περαιτέρω πνευματική, ακαδημαϊκή και οικονομική υποβάθμιση του Νομού Καρδίτσας.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, γράφτηκε ο επίλογος για δύο σημαντικά τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Διατροφής και Διαιτολογίας και το Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, με την Καρδίτσα να είναι η μόνη θεσσαλική πόλη χωρίς έδρα σχολής.
Το πλέον επιτυχημένο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (με 14.500 μόρια βάση εισαγωγής και άμεση απασχόληση από την αγορά εργασίας) μεταφέρεται οριστικά στα γειτονικά Τρίκαλα, μαζί με τους 900 ενεργούς φοιτητές του, χωρίς να υπάρχουν εκεί υποδομές κτιριακός ή άλλος εξοπλισμός
Ένα μέρος του τμήματος μένει στην Καρδίτσα και συγχωνεύεται με το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και προκύπτει το νέο Τμήμα ΑΕΙ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
Τα τμήματα Δασοπονίας και Ξύλου και Επίπλου συγχωνεύονται και προκύπτει το τμήμα ΑΕΙ Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει για την Καρδίτσα την ίδρυση του ΑΕΙ Δημόσιας
και Ενιαίας Υγείας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας, καθώς και
του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επισήμων.
Η έναρξη λειτουργίας του τμήματος ωστόσο δεν θα γίνει νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Επιπλέον διατηρείται το Τμήμα Κτηνιατρικής, ενώ στο πλαίσιο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου προβλέπεται η δημιουργία ινστιτούτου γενετικής βελτίωσης ζώων στην Καρδίτσα.
Δύο Ινστιτούτα
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου την τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κατσαβριά-Σωτηροπούλου, Παν. Βράντζα, Χ. Καφαντάρη και Σπ. Λάππα, η οποία προβλέπει την ίδρυση δύο Ινστιτούτων στο ΠΕΚ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με έδρα την Καρδίτσα.
Πρόκειται για το “Ινστιτούτο Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης” και Το Ινστιτούτο Ξύλου- Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας”.