ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Πρόταση για την κάλυψη των κενών και ελλείψεων που υπάρχουν στον ιατρικό κλάδο στο Νομό Καρδίτσας και ταλαιπωρούν τους πολίτες καταθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας. Η διοίκηση του συλλόγου αναγνωρίζει ότι η πρόταση δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί και κατ’ επέκταση να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο καλεί κυρίως τους βουλευτές του νομού, να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο και να κινηθούν προς την κατεύθυνση αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που βάζουν σε περιπέτειες τον πληθυσμό του νομού.

Συγκεκριμένα οι ιδιώτες γιατροί ζητούν να τους παραχωρηθούν χειρουργικές αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τοκετούς, χειρουργεία και άλλες επεμβάσεις εντός του νομού. Αυτή η λύση θα είχε ως αποτέλεσμα και οι πολίτες και οι γιατροί να μην ταλαιπωρούνται φεύγοντας σε άλλους νομούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία αλλά και το νοσοκομείο να έχει έσοδα.

Η πρόταση αυτή έγινε γνωστή στο περιθώριο της πρόσφατης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας τα μέλη του οποίου τόνισαν ότι η ιατρική μετανάστευση πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και γενικότερα την τοπική οικονομία.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Αθηνά Παπανικολάου αναφέρθηκε στην έλλειψη κλινικών στο νομό, πράγμα που αναγκάζει τους γιατρούς να… μεταναστεύουν σε όμορους νομούς. Στην Καρδίτσα τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται τοκετοί, δεν γίνονται χειρουργεία, δεν γίνονται μικροεπεμβάσεις. Γιατροί, ασθενείς και επίτοκοι αναγκάζονται να φεύγουν κυρίως προς Τρίκαλα και Λάρισα ακόμα και για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις.

Ακόμα και η μαιευτική κλινική του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς με μια επιμελήτρια Α και έναν επικουρικό μαιευτήρα-γυναικολόγο δεν μπορούν να καλυφθούν εφημερίες και βάρδιες. “Το 2017 γράψαμε 0 τοκετούς στο Νομό Καρδίτσας” είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανικολάου δίνοντας όλη τη διάσταση του προβλήματος.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι ένα είδος “σύμπραξης” με το νοσοκομείο θα είχε οφέλη για όλους.