ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Τα “δεκάρια” που μεσουράνησαν στα γήπεδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, οι παίκτες – ηγέτες ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση! Αν ανατρέξουμε στη δεκαετία του ‘70 όπου η δημοφιλία του αθλήματος εκτοξεύονταν παγκοσμίως, θα βρούμε πολλούς που τα ονόματά τους υπήρξαν σημεία αναφοράς και κατέκτησαν μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας! Δoμάζος, Δεληκάρης, Κούδας, Παπαιωάννου, Χατζηπαναγής και πολλοί ακόμη που έλαμψαν σε κορυφαίο επίπεδο με τους προβολείς στραμμένους πάνω τους λόγω και της εμβέλειας των ομαδων που αγωνίζονταν..

Την ίδια περίοδο, όμως, μεγαλουργούσαν στα κατάμεστα γήπεδα της επαρχίας, τεράστιες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες που με τις σημερινές συνθήκες μετακίνησης των ποδοσφαιριστών θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα ακόμη και στο εξωτερικό! Ένας τέτοιος… “στρατηγός”, ένας ασύγκριτος ενορχηστρωτής, ένας πραγματικός “μάγος” και μια σπάνια ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα, μεγαλούργησε και στην Αναγέννηση!

Μιλάμε για τον Δήμο (Δημοσθένη) Τάντο! Στη φανταστική, αλλά αλάνθαστη και ακριβοδίκαιη δίκαιη ζυγαριά των φιλάθλων, ήταν ο παίκτης που “ζύγιζε” πάρα πολλά… “κιλά μπάλας”! Για πολλούς, που είχαν την τύχη να τον απολαύσουν, τα περισσότερα από κάθε άλλον που αγωνίστηκε σ’ αυτή τη θέση στην Καρδίτσα!

Ένας από τους… “αυτουργούς” της ομαδάρας του ‘70, για τον “προσηλυτισμό” Αναγεννησιωτών φιλάθλων, μεταξύ αυτών και του υπογράφοντα! Δεν φορούσε το “10” στην πλάτη (αυτό το είχε ο Βασίλης Κρομμύδας), αλλά το “9”! Ηταν όμως ένα ατόφιο “δεκάρι” των γηπέδων, απ’ αυτά που θα ήθελε κάθε ομάδα στην ενδεκάδα της!

Τα γκολ που πέτυχε ήταν μόνο ένα μικρό μέρος από το τεράστιο ρεπερτόριο που διέθετε στις παραστάσεις του! Μικρόσωμος, με χαμηλό κέντρο βάρος, για να του αποσπάσει κάποιος αντίπαλος τη μπάλα, έπρεπε να λύσει… γρίφους, ενώ ένας από τους λόγους που ο Κρομμύδας φόρτωνε ακατάπαυστα με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα ήταν οι – βγαλμένες από βιβλίο τριγωνομετρίας – πάσες του!

Αλησμόνητη θα μείνει η στιγμή στο νικηφόρο ντέρμπι με τον ΑΟΚ το 1975 (1-0) όπου αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του κάθισε πάνω στη μπάλα!

Δυστυχώς θα σταματήσει το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, σε ηλικία μόλις 31 ετών το 1977, πικραμένος από την διοίκηση της Αναγέννησης όταν αρνήθηκε να τον παραχωρήσει στην ΑΕΛ της Α’ Εθνικής, που επέμενε “τρελά” από το 1967 (!) για την απόκτησή του. Τότε μάλιστα κάποιοι εισηγήθηκαν και την τιμωρία του! Θα κλείσει έτσι ένας κύκλος 13 ετών καταπληκτικής παρουσίας και μεγάλης προσφοράς στο σύλλογο και θα συνεχίσει να παίζει σε ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής μας, προσφέροντας κι εκεί μοναδικές στιγμές ποδοσφαιρικής εφυίας!

Το πικρό φινάλε στην αγαπημένη του Αναγέννηση, θα του αφήσει μία πληγή (δεν πήρε τίποτα ως ανταμοιβή σε σχέση με όσα έδωσε), η οποία όμως δεν μπορεί να “σβήσει” τα όσα ανεκτίμητα έζησε φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα την οποία, τίμησε, αγάπησε και τη… “βάρυνε” ακόμη περισσότερο!

Από τις αλάνες του «Παλέρμο»

Γεννημένος το 1946, ο Δήμος Τάντος θα κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο θρυλικό “Παλέρμο” και στη συνέχεια στον προπομπό του ΑΟΚ, τη Ρεάλ!
Το 1964 θα ενσωματωθεί στην Αναγέννηση και μετά από ένα χρόνο σε ηλικία 19 ετών θα γίνει αναντικατάστατο στέλεχος μέχρι που σταμάτησε να παίζει το 1977!!!
Θα ζήσει όλα τα μεγάλα ματς, της Β’ Εθνικής αλλά και τις σπουδαίες αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος. Θα κληθεί στην εθνική ομάδα Νέων όπου θα συμμετέχει σε προπονήσεις με παίκτες που έγραψαν την ίδια την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1971 ως εκ των καλύτερων παικτών της Καρδίτσας θα κληρωθεί να ταξιδέψει στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό Παναθηναϊκός - Αγιαξ!