Ο Δήμος Σοφάδων προετοιμάζεται για την… υποδοχή του φυσικού αερίου

Παραχωρεί έκταση στο Μασχολούρι για την εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής

epa05793406 A worker checks equipment at the Dashava gas storage near western Ukrainian town of Stryi, 14 February 2017. The Board of Directors of Russian Gazprom company on 09 February approved the acquisition of additional shares in Nord Stream 2 worth EUR 1.425 billion, according to the company report. Nord Stream 2 AG is a company established for the planning, construction and further use of the Nord Stream-2 gas pipeline running from the Russian coast to Germany via the Baltic Sea bypassing Ukraine. EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Τη δωρεάν παραχώρηση προς χρήση, δημοτικής έκτασης στην περιοχή του Μασχολουρίου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων, με σκοπό την εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή ενέκρινε την παραχώρηση για 30 χρόνια δημοτικής έκτασης που βρίσκεται επί της οδού Ταξιαρχών στον οικισμό Μασχολουρίου, δίπλα στο Κοιμητήριο Μασχολουρίου.


Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς στις 1 Απριλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με την αριθμ. 444/43257 είχε ακυρώσει πρηγούμενη απόφαση απόφαση του σώματος.

Όπως αποφάσισε το σώμα, «ο σκοπός της δωρεάς είναι η εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής φυσικού αερίου που θα προάγει τα τοπικά συμφέροντα αφού θα συμβάλει άμεσα στη μείωση του ενεργειακού και οικονομικού κόστους των δημοτών και στην πολλαπλή ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί εναλλακτική πηγή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, με υψηλή αποδοτικότητα και τιμή χαμηλότερη από άλλες ανταγωνιστικές ενεργειακές πηγές».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος εκδήλωσε την επιθυμία του συνδυασμού του να έλθει το φυσικό αέριο στο Δήμο Σοφάδων, ωστόσο εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χώρο που θα εγκατασταθεί ο σταθμός. «Η Δημοτική Αρχή προτείνει η εγκατάσταση να γίνει μέσα στον οικισμό Μασχολουρίου, δίπλα στο Νεκροταφείο όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο Συμβούλιο εμείς διαφωνούμε και προτείνουμε χώρο έξω από το χωριό για λόγους ασφάλειας και υγιεινής.

Εφόσον όμως η Δημοτική Αρχή επιμένει και η τοπική κοινωνία συμφωνεί, όπως αυτό εκφράζεται τόσο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με την απουσία κάποιας διαμαρτυρίας, εμείς δεν θα εμποδίσουμε την λήψη απόφασης. Δεν συμφωνούμε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αλλά θα απέχουμε από την ψηφοφορία» ανέφερε.

Με την απόφαση διαφώνησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σωτήρης Στουρνάρας.