Ο δικηγόρος Αθηνών και Αν. Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρέτσος, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα τις «συνταγματικές/ θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».
Ομιλητές ήταν τέσσερις καθηγητές Νομικών Σχολών, οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στο κατά πόσο και κάτω από ποιες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνεται.
Αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης αποτέλεσε το πρόσφατο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών που έχουν καταγγελθεί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, όπως και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Από τις εισηγήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εξής αναφορές:
Ευάγγελος Βενιζέλος: “είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση η οποία παρέχει στην εισαγγελέα που ασκεί καθήκοντα στην ΕΥΠ με ανώνυμη αιτιολογία να προχωράει στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ότι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ασυλία και το ακαταδίωκτο και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.
Μιχαήλ Σταθόπουλος: αφού καυτηρίασε το γεγονός ότι στην εξεταστική επιτροπή “όσοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν έδωσαν στοιχεία για την άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, παρανόμησαν και διέπραξαν αξιόποινες πράξεις, τόνισε ότι είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών πρέπει να προβεί στις νόμιμες ενέργειες”.
Νικόλαος Αλιβιζάτος: “υπάρχει μια ομολογημένη υποκλοπή και εάν αποκαλυφθεί ότι υπήρξαν πολλές παρακολουθήσεις δεν μπορεί να σταθεί η Κυβέρνηση και είναι Συνταγματική και νομική υποχρέωση η παραίτηση, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού”.