Ο παγετός στη Ρωσία «εξαφανίζει» 3,9 εκατ. τόνους σιταριού -εκτίμηση για άνοδο της τιμής στα αλώνια

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια σιταριού

Η Ρωσία ενδέχεται να χάσει 3,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού αξίας σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων ρουβλίων λόγω του παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές στις αρχές Μαΐου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μειωμένες παραγωγές σε Ιταλία Γαλλία οδηγεί την αγορά σε ανοδικές κινήσεις στον αλωνισμό που αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις περίπου εβδομάδες στην Ελλάδα, με τις εγχώριες τιμές αυτή την περίοδο να διαμορφώνονται στα 28 περίπου λεπτά το κιλό

Μια τέτοια εκτίμηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας του Μαΐου στη συγκομιδή έκανε η SovEcon, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προκαταρκτική πρόβλεψη.

«Μετά τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων από τους γεωργικούς παραγωγούς, καθώς και από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές, η SovEcon αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία. Στις αρχές Μαΐου, η συγκομιδή είχε αρχικά εκτιμηθεί σε 89,6 εκατ. τόνους, ενώ στη συνέχεια προσαρμόστηκε σε 85,7 εκατ. τόνους (μείον 3,9 εκατ. τόνους)”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. – Η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης μια μείωση κατά 0,3 εκατ. εκτάρια των εκτάσεων σιταριού σε 29,2 εκατ. εκτάρια και μια μείωση της πρόβλεψης απόδοσης σε 2,93 τόνους ανά εκτάριο από 3,03 τόνους ανά εκτάριο.

Οι περιφερειακές εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σιτηρών έχουν επίσης αναθεωρηθεί. Έτσι, στο κέντρο έχουν μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια τόνους, στο νότο – κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους, στην περιοχή του Βόλγα – κατά 0,7 εκατομμύρια τόνους.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας ότι 0,5 εκατομμύρια εκτάρια θα πρέπει να ξανασπαρθούν φέτος λόγω παγετού, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ανάλυσή τους δείχνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό – έως και 1 εκατομμύριο εκτάρια.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι οι αγρότες σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια σιταριού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένουν συνεχή άνοδο των παγκόσμιων τιμών του σιταριού.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Ινστιτούτο Συγκυρίας Αγροτικών Αγορών (IKAR) μείωσε την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή σιτηρών στη Ρωσία λόγω των παγετώνων στο κέντρο και την περιοχή του Βόλγα, καθώς και του ξηρού καιρού στο νότο. Η νέα εκτίμησή του για την ακαθάριστη συγκομιδή είναι 135 εκατομμύρια τόνοι (7 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι από την προηγούμενη εκτίμηση), συμπεριλαμβανομένων 86 εκατομμυρίων τόνων σιταριού (5 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι).

agrocapital.gr