Νέα στοιχεία για το πως δρούσε το κύκλωμα που μετέφερε μεταναστών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, έρχονται στη δημοσιότητα. Την εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ..

Οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος είναι ενδεικτικοί για το πως έστηναν τη «δουλειά». Πώς γινόταν οι μεταφορά των μεταναστών, πόσο χρήματα ζητούσαν για να τους μεταφέρουν, τι φορούσαν κατά τη διαδικασία, αλλά και πως εντόπιζαν τα μπλόκα των αστυνομικών και προσπαθούν να αποφύγουν τους ελέγχους.

Στους διαλόγους που ακολουθούν τα μέλη του κυκλώματος μιλούν για ταρίφα 10.000 ευρώ, για την αγορά ρούχων και αξεσουάρ που θα έπρεπε να κάνει ένας από τους διακινητές πριν ξεκινήσει τη διαδρομή, αλλά και για τις κινήσεις των αστυνομικών.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε:

2.322 παράνομες μεταφορές αλλοδαπών-μεταναστών, έναντι τουλάχιστον της χρηματικής αμοιβής των 4.000 ευρώ,
περισσότερες από 8.000 καταρτίσεις πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, έναντι τουλάχιστον της χρηματικής αμοιβής των 500 ευρώ,
τουλάχιστον 550 διαθέσεις καταλυμάτων στους υπό αναχώρηση αλλοδαπούς.

Σημειώνεται πως το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος των μελών της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ, ενώ έχουν συλληφθεί 41 άτομα.

Κύκλωμα διακινητών: Τα 10.000 ευρώ ταρίφα, το ντύσιμο για τη μεταφορά

F: Πήγαινε στην δεξιά. Έχει ανοίξει στα δεξιά για το boarding και να φέρεις τον SADIK.
«Άγνωστος»: Έχει όμως αστυνομικούς.
F: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν για την σειρά. Το κατάλαβες τι
είπα; Εσύ πήγαινε δεξιά και προχωράς.
«Άγνωστος»: Μας είπαν να περιμένουμε. Να περιμένω ή να φύγω;
F: Οκ άφησε το παιδί και εσύ έλα προς τα εμένα.
«Άγνωστος»: Ο αστυνομικός κοιτάει όμως συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω όταν πάει στον έλεγχο ζώνης ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.
F: Όχι μην ανησυχείς. Έχει έναν αστυνομικό στην ζώνη στον έλεγχο. Στην ζώνη έχει 1 ή 2 αστυνομικούς; Δεν το βλέπω καλά πήγαινε εσύ να το δεις.
«Άγνωστος»: Ναι είναι 2.
F: Ξεκίνησαν τα παιδιά να πάνε στον έλεγχο;
M: Κοίτα να δεις , έχω φτιάξει ένα δρομολόγιο. Είναι ασφαλής τρόπος, με κανένα ρίσκο. Αυτή η μεταφορά είναι πάνω στα χέρια μου , κατάλαβες; Από Ντάκα θα ανέβουν και θα κατέβουν στην Αθήνα , είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
«Άγνωστος»: Από Ντάκα να έρθουν εδώ. Αυτό εννοείς; Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους αν θέλουν να φέρουν κάποιον συγγενή εδώ
M: Ναι ναι έτσι.
«Άγνωστος»: Άμα είναι έτσι , θα βρω πολλούς ανθρώπους
M: Θα πεις στα παιδιά ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ και αν φοβούνται να δώσουν λεφτά , δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας τα αφήσουν σε κάποιο μαγαζί.
«Άγνωστος»: Ναι θα τα αφήσουν σε κάποιο εγγυητή

Οδηγίες για το τι θα φορούσαν στη μεταφορά

P: Ναι το δρομολόγιο το δικό μου είναι μέχρι τη Βοσνία….. Αύριο εσύ έχεις πολύ δουλειά. Πρώτα από όλα θα πάς στην αγορά και θα πάρεις ένα FULL FACE.
«Άγνωστος»: Και ζακέτα και παπούτσια;
P: όχι πρώτα πρέπει FULL FACE. Το δεύτερο είναι τα γάντια για τα χέρια αλλά τα μεγάλα όχι τα κοντά. Και τρίτο είναι αδιάβροχο τα μακριά. Και μία ζακέτα και παπούτσια. Και κάλτσα θα πάρεις αυτή που έχει γούνα από μέσα. Κατάλαβες; Από αυτά θα πάρεις 3-4 ζευγάρια. Και απλές κάλτσες να πάρεις άλλες 3-4 ζευγάρια. Αυτά είναι. Κατάλαβες;
«Άγνωστος»: Να πάρω υπνόσακο;
P: Ναι ναι να πάρεις έναν.
«Άγνωστος»: Θα βρω εδώ;
P: Ναι θα βρεις. Και να πάρεις και ένα powerbank για το κινητό σου. Και αύριο απόγευμα να είσαι στην Αθήνα.

Οταν εντόπισαν μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.

R: Έχω περάσει
Z: Δεν θα μου πεις που πέρασες;
Z: Πέρασε πέρασε BIZOU, εντάξει; Πέρνα πέρνα και προχώρα.
«Έλληνας»: Τους πέρασε όλους; Δεν πέθανε κανείς;
Z: όχι όχι ρε μαλ@@@, τρελός είσαι;
R: Πάνω στο βουνό είναι ένα σταματημένο αυτοκίνητο από την αστυνομία.
Z: τι;
R: Μέσα το περιπολικό έχει αναμμένα φώτα και έχει αστυνομικούς.
Z: Εσύ τους βλέπεις;
R: Ναι το φως του περιπολικού είναι αναμμένο και κάθεται μέσα ο αστυνομικός.
Z: Εσάς σας βλέπει;
R: Εμείς αν σηκωθούμε θα μας δει. Για αυτό καθόμαστε κάτω. Αν θα έρθει εδώ το όχημα και σταματήσει θα μας δουν.
Z: Έρχεται, είναι κοντά. Ότι θέλει ο θεός ας γίνει.
R: Έρχεται αυτοκίνητο;
Z: Ναι τώρα θα έρθει σηκωθείτε όλοι.
«Έλληνας»: Πες τους να προσέχουν
Z: Είναι όλα καλά μην αγχώνεσαι.
R: Όταν έρθει το αυτοκίνητο να ανεβούνε όλοι;
Z: Ακόμα φαίνεται το περιπολικό; Βλέπεις;
R: Ναι εμείς το βλέπουμε
Z: Τα φώτα του περιπολικού είναι προς εσάς ή αλλού;
R: Ναι κάθεται στο βουνό αλλά τα φώτα είναι προς το δρόμο.
«Έλληνας»: Πες τους μόλις έρθει το αμάξι να φορτώσει και να φύγει.
Z: Μόλις τους ανεβάσεις να με ειδοποιήσεις. Έρχεται σε ένα λεπτό. Το περιπολικό έφυγε;
R: όχι κάθεται εκεί.

Οι χαρακτηριστικές λέξεις/φράσεις που χρησιμοποιούσαν

Χαρακτηριστικές λέξεις/φράσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν Ναφαράτ/Ντομάτες / Φαλάφελ, που σήμαινε Πελάτης – αλλοδαπός που ενδιαφερόταν για επιτάχυνση έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, Μάστορας = Πλαστογράφος, Βιβλίο / Τετράδιο= Διαβατήριο, Κατηγορία Α’= Καλής ποιότητας πλαστό έγγραφο και Κατηγορία Β’= Κακής ποιότητας πλαστό έγγραφο.

Αφού εντόπιζαν τους «υποψήφιους πελάτες», χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα με αεροπλάνο ή διακίνηση πεζή ή με τη χρήση οχήματος.

Η πρώτη μέθοδος, γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων σε χώρες-πόλεις του προορισμού τους, κλείνοντας 2 αεροπορικά εισιτήρια, το ένα για χώρα επιλογής τους στην Ευρώπη και το έτερο εισιτήριο με προορισμό πόλη ή νησί της Ελλάδας.

Παράλληλα, τους εφοδίαζαν με παρόμοια διαβατήρια (μέθοδος look – alike), ενώ οι υπό διακίνηση αλλοδαποί λάμβαναν οδηγίες από τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους κατά τον διαβατηριακό έλεγχο. Η χρηματική αμοιβή στην προκειμένη περίπτωση ξεκινούσε από 4.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε περίπτωση μεταφοράς αλλοδαπών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ο διακινούμενος κατέβαλλε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε κάποιο κατάστημα-εγγυητήριο των μελών της οργάνωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Η χρηματική αμοιβή για την εν λόγω παράνομη μεταφορά κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν η πεζή ή με όχημα διακίνηση των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια.

Αρχικά, αφού τους οργάνωναν σε ομάδες-γκρουπ, περνούσαν πεζή τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα, τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους είτε τους καταρτούσαν πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο με σκοπό να παραμείνουν στον ελλαδικό χώρο είτε ξεκινούσε η διαδικασία της παράνομης μεταφοράς τους σε χώρες της Ε.Ε..

Πιο αναλυτικά, για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να μεταφερθούν παράνομα προς χώρες της Ευρώπης, ακολουθούνταν η εξής διαδικασία:

Αρχικά, τους συγκέντρωναν είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και στη συνεχεία, επιβιβάζονταν σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς-συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία.

Τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτυχία της μεταφοράς τόσο όσον αφορά στα χρήματα για την αγορά τροφίμων και των διαφόρων ειδών που θα χρειάζονταν να έχουν στην κατοχή τους, όσο και για την αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή συνοριακούς ελέγχους.

Πηγή: iefimerida.gr