Το ιστορικό μυθιστόρημα “οι Ιππότες του Ουρανού” του Χρόνη Μου- στάκα παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο κοινό της Καρδίτσας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο Παιδεία και οι εκδόσεις Anubis.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μετα- φέρει τον αναγνώστη στην κυριολεξία, χίλια χρόνια πίσω, στο δυτικό Μεσαίωνα, όπου συγκεντρώνονται ευγενείς, απλοί ιππότες και λαός απ’ όλα τα βασίλεια της δυτικής Ευρώπης, υπακούοντας στο κάλεσμα του πάπα Ουρβανού Β ́ να ελευθερώσουν από τους μουσουλμάνους τους Αγίους Τόπους και τις χριστιανικές χώρες που έχουν καταλάβει, ανάμεσά τους και τόπους που ανήκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Για το βιβλίο και τα γεγονότα που περιγράφει ο συγγραφέας συνομίληξσε χθες με τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Βαραλή αλλά και με το κοινό που είχε την ευκαιρία να του απευθύνει ερωτήσεις.

«Οι Ιππότες του Ουρανού»

Ο δρόμος για την Ιερουσαλήμ αποδείχτηκε πολύ μακρύς…

Τέλη του 11ου αιώνα. Η Ευρώπη συγκλονίζεται από πολέμους, πανδημίες, έντονα καιρικά φαινόμενα και φτώχεια. Η αμάθεια, ο φόβος της συντέλειας, οι δεισιδαιμονίες απλώνουν στις κοινωνίες βαθύ σκοτάδι. Η απειλή των Σαρασίνων γιγαντώνεται και το

Βυζάντιο απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Πέντε στρατοί της Δύσης δίνουν ραντεβού στην Κωνσταντι- νούπολη. Προορισμός η Ιερουσαλήμ.

Ο συγγραφέας δεν ωραιοποιεί την ιστορία, αλλά την αποδίδει ισότιμα, με ρεαλι- σμό, ακρίβεια και πολλές φορές ωμότητα. Ταυτόχρονα περιγράφει με έμφαση τις διαφορές τριών κόσμων, των Δυτικών, των Βυζαντινών και των μουσουλμάνων, με τα διαφορε-

τικά ήθη, πολιτισμό και πιστεύω.

«Οι Ιππότες του Ουρανού» είναι ταυτόχρονα μια πορεία αυτογνωσίας των τριών βασικών ηρώων, του μοναχού-τοξότη Αμβρόσιου, του μαχητή Λάιαλ Λούκας και του Βυζαντινού αξιωματικού Νικόλαου Λώτα, που θα συνδεθούν με βαθιά φιλία στην πορεία τους μέχρι την Ιερουσαλήμ και τα γεγονότα της Α ́ Σταυροφορίας.