Ετσι κι αλλιώς η διαδρομή στην Ιστορία των Μουντιάλ είναι συναρπαστική. Στις σελίδες της κορυφαίας διοργάνωσης υπάρχει μία ομάδα που το πήρε η καλύτερη Βραζιλία (1970), μία που δεν το πήρε (Ουγγαρία 1954) και μία που δεν «έπρεπε» να το πάρει λόγω έδρας (Ολλανδία 1978).

Το ξεκίνημα στην Ουρουγουάη ίσως ούτε ο Ριμέ δεν περίμενε να είναι καλύτερο, στην Ιταλία ο φασισμός έκανε το μεγάλο παιχνίδι, το 1978 στην Αργεντινή οι στρατηγοί πανηγύριζαν στην εξέδρα και ο πεινασμένος λαός στους δρόμους.

Οκτώ χρόνια αργότερα στο Μέξικο, όπως ποτέ άλλοτε ένας παίκτης, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, δεν ταυτίστηκε με ένα τρόπαιο, το 1994 στις ΗΠΑ η Βραζιλία έφτασε τα τέσσερα κύπελλα, ενώ στην Γαλλία οι «πετεινοί» έγραψαν Ιστορία το 1998.

Η Βραζιλία επέστρεψε στο Μουντιάλ των δύο χωρών Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, η Ιταλία πανηγύρισε στη Γερμάνια, η Ισπανία έκανε το νταμπλ μετά το Euro στη Νότια Αφρική το 2010, ενώ οι Γερμανοί ανέβηκαν στην κορυφή μέσα στην Βραζιλία.

Οι Γάλλοι πήραν το δεύτερο τρόπαιο μετά το 1998 στα γήπεδα της Ρωσίας κερδίζοντας τους Κροάτες στον τελικό.
Πάμε να δούμε όμως τι έγινε σε όλες τις διοργανώσεις από το 1930 στην Ουρουγουάη, μέχρι τις μέρες εν αναμονή του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή που θ’ αναδειχθεί σήμερα στο Κατάρ.
1930
Στις 18 Μάη 1929 αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία των Μουντιάλ. Η FIFA πήρε την μεγάλη απόφαση να αναθέσει στην Ουρουγουάη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μία χώρα μικρή, φτωχή και «χτυπημένη» από το αμερικανικό κραχ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ηταν όμως η χώρα με την πιο ισχυρή Εθνική ομάδα στον κόσμο. Πολλοί αρνήθηκαν να ταξιδέψουν, όμως ο Ζιλ Ριμέ ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μετά 18 παιχνίδια η Ουρουγουάη γίνεται στο Μοντεβιδέο η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Ουρουγουάη – Αργεντινή 4-2 (12′ Ντοράντο, 57′ Σέα, 68′ Ιριάρτε, 89′ Κάστο – 20′ Πέσελ, 37′ Στάμπιλε.

1934
Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι είχε ανάγκη από προβολή, η Σουηδία απέσυρε την υποψηφιότητά της και έτσι η FIFA αποφασίζει να κάνει το χατίρι στον Ντούτσε που κηρύσσει την έναρξη. Απουσιάζει όμως η παγκόσμια πρωταθλήτρια, που μένει στο Μοντεβιδέο διαμαρτυρόμενη για εκείνα που έγιναν τέσσερα χρόνια πριν. Ο Μουσολίνι είχε φτιάξει νέα γήπεδα, μέσα μεταφοράς, δαπάνησε χρήματα και ήθελε φυσικά το τρόπαιο.
Ιταλία – Τσεχοσλοβακία 2-1 παράταση(81′ Ορσι, 95′ Σιάβιο-Πουτς 71′)

1938
Στον πόλεμο πέθαιναν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Η Αυστρία δεν υπήρχε πια. Οι παίχτες της υποχεώθηκαν να φορέσουν την φανέλα της ναζιστικής Γερμανίας. Πολλοί βέβαια προτίμησαν να μη αφήσουν τη Βιέννη, ενώ ο κορυφαίος όλων, Ματίς Σίντελαρ, συντετριμένος από τον χαμό της αγαπημένης του , αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του από υγραέριο. Όμως οι Γερμανοί απέτυχαν. Η Ιταλία, παίζοντας αυτή την φορά καλό ποδόσφαιρο επικράτησε των φοβερών Ούγγρων.
Ιταλία – Ουγγαρία 4-2 (6′ και 35′ Κολαούσι, 19′ και 82′ Πιόλα – 8′ Τίτκος, 70′ Σάροσι)

1950
ο μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Η χαρά γίνεται θάνατος. Στο περίφημο Μαρακανά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Ουρουγουάη ταπεινώνει την Βραζιλία. Δεκάδες φίλαθλοι πέφτουν από τις πανύψηλες εξέδρες, ενώ σε όλα τα σημεία της χώρας ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακοινώνουν αυτοκτονίες. Σύμφωνα με στοιχεία ξεπερνούν τις 300.. Ενα Μουντιάλ με νέο σύστημα. Δίχως ημιτελικούς και τελικό, αλλά με πρωτάθλημα και βαθμολογία.
Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1 (66′ Σκιαφίνο, 79′ Γκίγκια – 47′ Φριάκα)

1954
Χωρίς απάντηση έμεινε το ερώτημα αν αυτή η Δ. Γερμανία άξιζε να πάρει το τρόπαιο από τον Πούσκας και την περίφημη παρέα του. Πάντως συχνά κάποιοι επαναλαμβάνουν ότι οι παίχτες του Χέρμπεργκερ έφτασαν στην τελική νίκη με χημική βοήθεια, μιας και μετά μία ανεξήγητη ασθένεια προσέβαλε τους Γερμανούς. Κάποιοι άλλοι επισημένουν την οικονομική βοήθεια που έστειλαν οι Γερμανοί για την ανασυγκρότηση της καταστραμένης από τον πόλεμο Ουγγαρίας.
Δ. Γερμανία – Ουγγαρία 3-2 (10′ Μόρλοκ, 18′ και 84′ Ραν – 6′ Πούσκας, 8′ Τσίμπορ)

1958
Η πρώτη φορά της Βραζιλίας, η πρώτη παρουσία του Πελέ, πριν ακόμα συμπληρώσει τα 17 του χρόνια, η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα ομάδα που παίρνει το τρόπαιο σε διαφορετκή ήπειρο. Πελέ, Ντιντί, Βαβά, Ζάγκαλο, Γκαρίντσα, αρκούν ίσως να πιστοποιήσουν το κορυφαίο σε ταλέντα Μουντιάλ.
Βραζιλία – Σουηδία 5-2 (9′ και 32′ Βαβά, 55′ και 90′ Πελέ, 68′ Ζαγκάλο – 3′ Λίντχολμ, 80′ Σίμονσον)

1962
Στην Χιλή του Αλιέντε με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο Μουντιάλ, η Βραζιλία κατακτά και αυτό. Ένα μήνα πριν από την έναρξη των αγώνων, ο άνθρωπος που πήγε την Χιλή στο Μουντιάλ, Κάρλος Ντίτμπορν Πίντο, πέθανε σε ηλικία 38 ετών. Χαρακτηρίστηκε το Μουντιάλ της μεγάλης σφαγής, αφού περισσότεροι από είκοσι ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν τραυματισμένοι τα γήπεδα, πολλοί με βαριά κατάγματα.
Βραζιλία – Τσεχοσλοβακία 3-1 (17′ Αμαρίλντο, 69′ Ζίτο, 78′ Βαβά – 15′ Μάζοπουστ)

1966
Το ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι του και οι Αγγλοι φρόντισαν να κρατήσουν το τρόπαιο για τέσσερα χρόνια κοντά τους. Στο μυθικό Ουέμπλει έσπασε παράδοση 32 ετών, που ήθελε την διορανώτρια να μην κατακτά το τουρνουά.. Στην παράταση του τελικού το γκολ του Χαρτς έμεινε στην ιστορία ως το «γκολ -φάντασμα», αφού ακόμα και τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η μπάλλα πέρασε την γραμμή της εστίας του Τιλκόφσκι.
Αγγλία – Δ. Γερμανία 4-2 (18′, 101′ και 120′ Χαρστ, 78′ Πίτερς – 12′ Χάλερ, 89′ Βέμπερ)

1970
Οι χορηγοί δεν άφησαν χρόνο στον Πελέ να προπονείται, αλλά τελικά πείστηκε να επιστρέψει στην Εθνική Βραζιλίας. Παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο και σημειώνοντας έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έφτασαν στο τρόπαιο. Την αποκάλεσαν «ομάδα του αιώνα» και μάλλον όχι άδικα, αφού βλέποντας απλά τον τελικό, θα διαπιστώσει κάποιος ότι η Ιταλία ήταν απλά η αντίπαλος.
Βραζιλία – Ιταλία 4-1 (18′ Πελέ, 66′ Γκέρσον, 71′ Ζαϊρζίνιο, 86′ Κάρλος Αλμπέρτο – 37′ Μπονισένια)

1974
Στην θέση του Ζιλ Ριμέ περνάει το κύπελλο της FIFA. Φιλοτεχνείται από τον Ιταλό χρυσοχόο Σίλβιο Κατσανίγκα, είναι από χρυσάφι 18 καρατίων, ζυγίζει πέντε κιλά και αναπαριστά γυμνούς αθλητές που κρατούν τα χέρια τους υψωμένα στον ουρανό. Η αξία του τότε 7 εκατ δρχ. Το κράτησε στα χέρια της πρώτη η Δυτική Γερμανία, αφού χρειάστηκε να υποτάξει τον ιπτάμενο Ολλανδό και την παρέα του.
Δ. Γερμανία – Ολλανδία 2-1 (25′ Μπράιτνερ, 43′ Μίλερ – 2′ Νέεσκενς)

1978
Ο Στρατηγός Βιντέλα ακουμπά στο συναίσθημα του υπερήφανου λαού της. «Στο Μουντιάλ θα παίξουμε 25 εκατ Αργεντινοί», είπε καλώντας τον κόσμο να ταχθεί στον μεγάλο σκοπό. Δουλειά μέρα νύχτα, ξεχάστηκε η χούντα και η πείνα. Η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει από εξωτερικό δανεισμό που ξεπερνούσε τα 1,5 δις δραχμές. Οι παίχτες αποζημίωσαν τον λαό τους σηκώνοντας το τρόπαιο στον ουρανό του Μπουένος Αιρες, απέναντι στην Ολλανδία που έφτασε ξανά στον τελικό αλλά δεν τα κατάφερε.
Αργεντινή – Ολλανδία 3-1 (38′ και 105′ Κέμπες, 116′ Μπερτόνι – 82′ Νανίγκα)

1982
Αργά, αθόρυβα και αφού κοίμισε όλα τα φαβορί η Ιταλία έφτασε στη κατάκτηση του τρίτου τροπαίου, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Βραζιλίας. Μία παγκόσμια πρωταθλήτρια που δεν είχαν πιστέψει οι φίλοι της, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, ακόμα ίσως και οι ίδιοι οι παίχτες της, έφτασε στον τίτλο αφήνοντας εκτός Βραζιλία και Αργεντινή και υποτάσσοντας στον τελικό την Δυτική Γερμανία.
Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1 ( 57′ Ρόσι, 69′ Ταρντέλι, 81′ Αλτομπέλι – 83′ Μπράιτνερ)

1986
Είναι το Μουντιάλ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ποτέ πριν στο παρελθόν ένα Μουντιάλ, δεν ταυτίστηκε απόλυτα με ένα παίχτη. Όχι όμως άδικα, αφού ήταν εκείνος που οδήγησε μία χώρα στην ευτυχία. Εγινε και παρέμεινε σύμβολο. Δίχως άλλο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη γη.
Αργεντινή – Δ. Γερμανία 3-2 (23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουσάγκα – 74′ Ρουμενίγκε, 80′ Φέλερ)

1990
Μετά δύο συνεχής αποτυχημένους τελικούς επιτέλους η Δυτική Γερμανία έφτασε στο τρόπαιο. Εστω και από τα ένδεκα βήματα ο Μπρέμε με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι έκανε τον Ντιέγκο να κλάψει. Μία διοργάνωση που συνεχίστηκε στις αίθουσες των ιταλικών δικαστηρίων. Κερδοσκοπίες, πολιτικοί και φουσκωμένοι προυπολογισμοί για μία διοργάνωση που οι Ιταλοί πλήρωναν για πολλά χρόνια . Κι αυτό χωρίς να κερδίσουν το τρόπαιο, αφού ο Μαραντόνα τους πέταξε έξω στα ημιτελικά.
Γερμανία – Αργεντινή 1-0 (85′ Μπρέμε)

1994
Η Βραζιλία έφτασε για τέταρτη φορά στην ιστορία της στον παγκόσμιο θρόνο. Είναι το Μουντιάλ που βάφεται για πρώτη φορά με ελληνικά χρώματα. Φιλοξενείται σε μία χώρα που σχεδόν αγνοούσε το ποδόσφαιρο,οι αγώνες διεξάγονταν κάτω από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Είναι το τελευταίο Μουντιάλ του Μαραντόνα που αποκλείεται και τιμωρείται για χρήση κοκαίνης. Είναι όμως και το Μουντιάλ που πλήρωσε με την ζωή του ένα αυτογκολ ο Κολομβιανός Αντρές Εσκομπάρ. Οι νικητές Βραζιλιάνοι αφιέρωσαν τον τίτλο στον συμπατριώτη τους αδικοχαμένο πιλότο της F.1 Αιρτον Σένα.
Βραζιλια – Ιταλία 0-0 (3-2 πεν.)

1998
Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να πανηγυρίσει το τρόπαιο η διοργανώτρια χώρα. Ότι δεν είχε καταφέρει ο Πλατινί, το μπόρεσε ο Ζιντάν και η παρέα του. Η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια, παρουσιάζοντας μία γενιά ταλέντων, μία γενιά νικητών. Θα μπορούσε να είναι θετικά το Μουντιάλ του Ρονάλντο, αλλά τελικά ήταν μάλλον αρνητικά. Χτυπημένος έντονα από στρες τις παραμονές του τελικού παραλίγο να χάσει το μεγάλο παιχνίδι. Η πρώτη σύνθεση τον είχε στον πάγκο, η δεύτερη στην ενδεκάδα. Ετσι κι αλλιώς ήταν απλά παρών, μία συμμετοχή που πολλοί λένε ότι υπαγορεύτηκε από την NIKE. Ηταν πάντως η πρώτη φορά που μία φιναλίστ δεν βγήκε για προθέρμανση πριν την σέντρα.
Γαλλία-Βραζιλία 3-0 (27′ και 46′ Ζιντάν, 90′ Πετί)

2002
Για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο οργανώθηκε από δύο χώρες, δίνοντας έτσι επίσης για πρώτη φορά σε τρεις ομάδες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως συνδιοργανωτές και η κάτοχος Γαλλία) αυτόματα θέσεις στη διοργάνωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής.
Γερμανία-Βραζιλία 0-2 (66΄,78΄Ρονάλντο)

2006
Ένα Μουντιάλ που οι φίλαθλοι θα θυμούνται για την αποβολή του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό, όπου οι Ιταλοί κέρδισαν στα πέναλτι τους Γάλλους. Μία κόκκινη κάρτα, ως αποτέλεσμα της…επίθεσης με το κεφάλι του διάσημου Γάλλου στον Ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι
Ιταλία-Γαλλία 1-1 (17΄Ματεράτσι-7΄πέναλτι Ζιντάν) 5-3 στα πέναλτι

2010
ο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διοργάνωσε Μουντιάλ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία επίσης, τον τίτλο κατέκτησε η εθνική Ισπανίας νικώντας στην παράταση την Ολλανδία, σε έναν… ευρωπαϊκό τελικό. Ενας τίτλος που έφτασε για τους Ισπανούς μετά την κατάκτηση του Euro 2008.Οι Ολλανδοί έχασαν και τον τρίτο τελικό που συμμετείχαν, έπειτα από αυτούς του 1974 και του 1978, όταν και έχασαν από τους διοργανωτές, Γερμανούς και Αργεντινούς, αντίστοιχα.
Ολλανδία-Ισπανία 0-1 στην παράταση (116΄Ινιέστα)

2014
Ηταν το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο, με νικήτρια την εθνική Γερμανίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Μουντιάλ, έπειτα από το 1950 και η πρώτη στη Νότια Αμερική, για πρώτη φορά μετά από την ανάληψή του από την Αργεντινή το 1978.
Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία γραμμής τέρματος.
Γερμανία-Αργεντινή 1-0 στην παράταση (113΄ Γκέτσε)

2018
Το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της κατέκτησε η εθνική Γαλλίας, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, στην καταληκτική αναμέτρηση του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Γαλλία-Κροατία 4-2 (19’ Μάτζουκιτς αυτ. 34’ Γκρισμάν, 59’ Πογκμπά, 65’ Εμπαπέ – 29’ Πέρισιτς, 69΄Μάτζουκιτς.