ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ντάλα καλοκαίρι με τα 40αρια να χτυπάνε ακόμη και τις χώρες του βορρά και τα τζιμάνια της ΟΥΕΦΑ ξεκίνησαν τις χρυσοφόρες διοργανώσεις τους! Τελειώνει η μία σεζόν και αρχίζει η… επόμενη σε μία εβδομάδα! Προκριματικά, ξανά μανά προκριματικά, πλεϊ οφ, όμιλοι και πάει λέγοντας!

Μπροστά στο “λιλί” πάνε περίπατο τα πάντα! Αγώνες για όλα τα γούστα, που μπορείς να τους παρακολουθείς ακόμη και από το κινητό! Βέβαια, μπορεί να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι στις διοργανώσεις μπορούν να συμμετάσχουν και να διακριθούν άπαντες, αλλά φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα της ΟΥΕΦΑ, από την καθιέρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και μετά (αρχές δεκαετίας του 1990), σταδιακά έγιναν μια… κλειστή λίγκα. Κυρίως η κορυφαία διοργάνωση, το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Εκεί τα όνειρα των “μικρομεσαίων” για διάκριση απαγορεύονται! Οπως έχουμε γράψει από τη στήλη και παλαιότερα, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς παρατηρώντας τη λίστα όχι μόνο με τους πρωταθλητές, αλλά και με όσους φθάνουν στην οκτάδα και πολύ περισσότερο στην τετράδα των ημιτελικών!

Μπάλα σ’ αυτό το επίπεδο παίζουν μόνο τα χλιδάτα κλάμπ! Αυτοί, που αν θυμάστε προσφάτως ήθελαν να κάνουν μία αποκλειστική λίγκα για πάρτη τους για να μην αφήσουν στην ΟΥΕΦΑ ούτε ψίχουλο! Ετσι γίνεται πάντα με το κυνήγι του κέρδους! Αυτοσκοπός! Αρκεί να τα παντελονιάσουμε και δεν πα να γίνει… λαμπαδοκούρνιαχτος!

Οι “κυνηγοί του χρήματος” (και της εξουσίας φυσικά που αυτό δίνει), αντιλαμβάνονται μόνο στο τέλος της διαδρομής τη ματαιότητα του “μαζεύειν”. Στο τελευταίο ταξίδι προς τον… Αχέροντα! Εκεί, συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τίποτα από τα… υπάρχοντα!

Ο συχωρεμένος … μάχιμος (εν ζωή) ρεπόρτερ Τράγκας για παράδειγμα, περιμένει ακόμη να φθάσουν οι φορτωτικές με τους ράβδους χρυσού, και οι τίτλοι περιουσίας, αλλά τίποτα! Δεν δουλεύουν εκεί τα κούριερ!!!

Ας επιστρέψουμε όμως στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Από την στιγμή που τα πάντα είναι χρήμα, σταδιακά την πρόσβαση στο “σαλόνι” τη χάνουν οι μικρομεσαίοι και πολύ περισσότερο οι… “μπλεμπαίοι”. Γίνονται ανύπαρκτα τα περιθώρια διάκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Γι’ αυτό μας προέκυψε τελευταία και η διοργάνωση των “φτωχών”. Το Κόνφερενς Λιγκ δηλαδή που είναι τρίτο σε ιεαραρχία καθώς ενδοιάμεσα υπάρχει το Γιουρόπα Λιγκ!

Πρώτη θέση δηλαδή, δεύτερη θέση και τρίτη θέση κάτω στο… μηχανοστάσιο όπως στα πλοία! Μ’ αυτά και μ’ αυτά κι αφού γίνονται όλα για το “λιλί” όχι μόνο χάνεται ο ρομαντισμός παλαιότερων διοργανώσεων, αλλά αλλοιώθηκαν πλήρως και τα εθνικά πρωταθλήματα, αφού οι ισχυροί εκεί δεν αφήνουν ούτε ένα περιθώριο να ξεμυτίσει κανένας μικρότερος!!!

Οι ισχυροί που μετά έχουν την ίδια τύχη από άλλους πιο ισχυρούς άλλων πρωταθλημάτων. Και η δουλειά συνεχίζεται…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Οι Ελληνικές ομάδες μέσα στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό τοπίο της ΟΥΕΦΑ ανήκουν φυσικά στο γκρουπ των μικρομεσαίων. Η συμμετοχή στους Ομίλους του Τσάμπιονς λίγκ μονο (πολύ περισσότερο η παρουσία στις επόμενες φάσεις) έχει γίνει ήδη απαγορευτική!

Όλο και πιο δύσκολο
Ενα δείγμα πήραμε προχθές το βράδυ από το “πατατράκ” του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι Χάϊφα! Δεν ξέρω που θα φθάσει η Ισραηλινή ομάδα αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι κάθε χρόνο φαντάζει όλο και πιο δύσκολη υπόθεση να φθάσει Ελληνική ομάδα στους Ομίλους!

Στα ποδοσφαιράκια!
Και πολύ τους πέφτει το ΓΙουρόπα Λιγκ και το Κονφερενς. Κι αυτό φυσικά θα είναι υπόθεση των τεσσάρων – πέντε μεγάλων. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, αντε και καμια σφήνα ο Αρης. Οι υπόλοιποι στο ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι απλώς οι… δορυφόροι τους. Ευρώπη θα παίζουν μόνο στον υπολογιστή, στα ποδοσφαιράκια της FIFA και της ΚΟΝΑΜΙ!

Καμία σχέση το τότε με το τώρα…

Καμία σχέση, λοιπόν, δεν έχει το Τσάμπιονς Λιγκ της πρώτης δεκαετίας (1990-2000) μ’ αυτό που εξελίσσεται σήμερα. Τότε, άλλωστε καταγράφηκαν οι τρεις σπουδαιότερες παρουσίες των ομάδων μας στη διοργάνωση.

Το 1996 όπου ο Παναθηναϊκός έφθασε μέχρι τους “4” κερδίζοντας μάλιστα τον Αγιαξ στο πρώτο παιχνίδι στο Αμστερνταμ, (video) το 1998 όπου ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση για τους “4” στο θρυλικό ματς με τη Γιουβέντους και το 2001 όπου ο Παναθηναϊκός και πάλι εφθασε μέχρι τους “8” και αποκλείστηκε από τη Μπαρτσελόνα σε δύο συναρπαστικά παιχνίδια lll Από τότε και μέχρι τις μέρες μας το “ταβάνι” ήταν οι “16”.

Το οποίο τα τελευταία χρόνια μοιάζει… όνειρο θερινής νυκτός αφού η συμμετοχή στους ομίλους και μόνο είναι δύσκολη!  Γιατί;

Γιατί τα λεφτά πλέον είναι πολλά και τα διεκδικούν πιο ισχυροί!

——————–

«Πέρα από το να ζεις για να ονειρεύεσαι, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό: να ζεις!»

Αντόνιο Ματσάδο – Ισπανός συγγραφέας