Πανθεσσαλική άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος Μουζακίου

Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη άσκηση δασικής πυρκαγιάς «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023» που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/5/2023 το πρωί, στον περιβάλλοντα χώρο του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, τη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου, σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου.

Έλαβαν μέρος οχήματα και άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου, η οποία ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης, από τις Π.Υ. Καρδίτσας και Τρικάλων, την Π.Υ. Παλαμά, την Π.Υ. Σοφάδων, την Π.Υ. Πύλης, τον 1ο Π.Σ. Λάρισας, πεζοπόρο τμήμα και ομάδα Drone της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, Εθελοντές της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας ως δυνάμεις συνδρομής – ενίσχυσης. Ως εμπλεκόμενοι φορείς ενήργησαν αστυνομικοί με όχημα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το πλήρωμα του, στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ και του Δασαρχείου Μουζακίου με ειδικά ημιφορτηγάκια, μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καρδίτσας και της Λέσχης Εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Καρδίτσας.

Τις κινήσεις και παρεμβάσεις των πυροσβεστών συντόνιζαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Μητσιογιάννης Νικόλαος, ο Διοικητής των Π.Υ. Ν. Καρδίτσας κ. Στέλιος Φούκας με το Διοικητή της Π.Υ. Μουζακίου κ. Χρήστο Μπάρκα. Παρέστησαν ακόμη ο Διοικητής των Π.Υ. Νομού Τρικάλων κ. Τσορλίδας Ευάγγελος με τον Διοικητή της Π.Υ. Τρικάλων κ. Παπαγεωργίου Δημήτριο.
Την άσκηση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μουζακίου κ. Νίκος Ζαρνακούπης και του Δήμου Καρδίτσας κ. Σωτήρης Αντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Γιώργος Παπακώστας, η περιφερειακή σύμβουλος και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Καρδίτσας κ. Λία Ρογκανάκη, η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Καρδίτσας κ. Μαρία Παρδάλη, ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Απόστολος Γκόζκος, ο Διευθυντής του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace κ. Γιώργος Σύλας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, εργαζόμενοι της επιχείρησης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρεις Θεσσαλίας – ΠΕ Καρδίτσας και του Δήμου Μουζακίου.
Όπως επισήμανε ο κ. Μητσιογιάννης στους παριστάμενους, γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ετοιμότητας, συντονισμού και αποτελεσματικότητας των δυνάμεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, σε κατασβέσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι εν λόγω ασκήσεις επιδιώκουν την εξάσκηση του προσωπικού στην εφαρμογή του υπηρεσιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ο έλεγχος της ετοιμότητάς του, η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού με τους συναρμόδιους φορείς, η ορθολογική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, ο εντοπισμός λαθών – αδυναμιών και παραλείψεων στο σχεδιασμό, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου ειδοποιείται τηλεφωνικά για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος της Τοπικής Κοινότητας Μουζακίου. Άμεσα αναχωρεί το περιπολικό ΜΟΥΖΑΚΙ – 30 και η Α΄ Έξοδος της Υπηρεσίας. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών δυνάμεων στον τόπο του συμβάντος, διαπιστώνεται η ύπαρξη πυρκαγιάς εντός δάσους. Ενημερώνεται η Ιεραρχία και καλούνται ενισχύσεις, αρχικά από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας και εν συνεχεία, λόγω της έκτασης του συμβάντος, από δυνάμεις της ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων γίνεται διασπορά τους και με εγκαταστάσεις χαμηλής πίεσης πραγματοποιείται προσβολή της πυρκαγιάς. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυροσβεστικός υπάλληλος τραυματίζεται και μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Μουζακίου. Ο Διοικητής της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας συνεκτιμώντας την πορεία της πυρκαγιάς, τις ζώνες υψηλού κινδύνου που προκύπτουν λόγω αυτής και με γνώμονα την προστασία των πολιτών, εισηγείται στον Δήμαρχο Μουζακίου τόσο την οργανωμένη μερική προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τα οικοδομικά τετράγωνα της Τ.Κ. Μουζακίου που παρουσιάζουν εγγύτητα με την δασική πυρκαγιά όσο και την προληπτική απομάκρυνση διαμενόντων και προσωπικού του ξενοδοχείου «Mouzaki Palace Hotel & Spa». Συστήνεται επιτόπου Στοιχείο Διοίκησης / Σύγκληση ΣΤΟ όπου αποφασίζεται από τον Δήμαρχο η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων με διάθεση μέσων του Δήμου και με την υποστήριξη της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι στο Συντονιστικό Όργανο Έκτακτης Ανάγκης συμμετέχουν οι επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στον τόπο της πυρκαγιάς

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στους επικεφαλής, στα στελέχη τους και σε όλους τους εμπλεκόμενους για την άκρως επιτυχημένη άσκηση. Όπως είπε, αισθάνεται υπερήφανος και ιδιαίτερα ασφαλής ως δημότης στο Δήμο Μουζακίου, αφού η τοπική Π.Υ. βρίσκεται πάντα σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Προέτρεψε δε τους συνδημότες του να αισθάνονται κι’ αυτοί απόλυτα ασφαλείς στον τόπο τους, καθώς οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ο Δήμος Μουζακίου, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο και όλοι οι τοπικοί φορείς είναι πανέτοιμοι να συνεργαστούν για την προστασία τους. Επίσης, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο Δήμος Μουζακίου, όσο και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κλήθηκαν να παρέμβουν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και το αποτέλεσμα ήταν άκρως επιτυχημένο. «Πρωταρχικό μέλημα όλων μας – πρόσθεσε ο κ. Στάθης – θα πρέπει να είναι η επαγρύπνηση και η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για έκτακτες καταστάσεις ενόψει του καλοκαιριού που έρχεται, καθώς οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πολύ έντονες και στον τόπο μας».