Μπορεί η ιταλική αγορά να είναι κλειστή, δείχνοντας µάλιστα κάποια πρώτα σηµάδια επιβράδυνσης πριν το 15Αύγουστο, ωστόσο στη Βόρεια Αµερική, όπου µετατοπίζεται και το ενδιαφέρον λόγω των αλωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η αγορά σκληρού σίτου ξεκινά να ζεσταίνεται.

Οι πρώτες κοπές σε Σασκάτσουαν και Αλµπέρτα δείχνουν αποδόσεις έως και 50% λιγότερες από πέρυσι, όταν ο Καναδάς συγκόµισε 6,1 εκατ. τόνους, κάτι που φέρνει πιο κοντά στην επιβεβαίωση τις εκτιµήσεις που µιλούν για µια σοδειά κοντά στους 4 εκατ. τόνους.

Οι τελευταίες εκτιµήσεις, δίνουν ένα εύρος µεταξύ 3,7 εκατ. έως 4,3 εκατ. τόνων για τον Καναδά, κάτι που σηµαίνει ότι η χώρα θα εισάγει ποσοστώσεις στις εξαγωγές της κοντά στους 3,5 εκατ. τόνους, όταν κατά την εµπορική περίοδο 2022-2023 οι εξαγωγές άγγιξαν τους 5,1 εκατ. τόνους.

Αυτή η ανατροπή ως προς τη διαθεσιµότητα σκληρού σίτου φέτος, έρχεται να ταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές και µένει να φανεί στην επόµενη λίστα  της Φότζια στις 30 Αυγούστου, αν οι αγοραστές έχουν ήδη προεξοφλήσει την ελλειµµατική προσφορά, όταν αγόραζαν µε 520 ευρώ ο τόνος την πρώτη ποιότητα (15% πρωτεΐνη) καναδέζικου σκληρού σίτου (Μπάρι – 8 Αυγούστου) ή εάν η αγορά έχει να δώσει κάτι παραπάνω. Στις 29 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία Καναδά θα ανακοινώσει τη δική της εκτίµηση παραγωγής, µε το εµπόριο να αναµένει την εν λόγω πιο αξιόπιστη γνωµοδότηση ως προς την προσφορά, προκειµένου να προσαρµόσει την τιµολογιακή του πολιτική.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι Καναδοί αγρότες δεν σπεύδουν να κλείσουν ακόµα ποσότητες, στοχεύοντας σε κάτι καλύτερο πέριξ των 380 ευρώ ο τόνος.

Η συγκυρία που διαµορφώνεται, διευκολύνει τη διατήρηση ενός εύρους µεταξύ 35 και 40 λεπτών για την τιµή του ελληνικού σκληρού σίτου, ανάλογα µε την ποιότητα, το τονάζ αλλά και τον αγοραστή (µύλος, συνεταιρισµός, ιδιωτικό εµπόριο). Περαιτέρω άνοδος θα µπορούσε να σηµειωθεί προς τον χειµώνα, αλλά όχι τέτοια που να δικαιολογεί το ρίσκο της αναµονής και τα έξοδα αποθήκευσης, µιας και προοπτικές επιστροφής στα περσινά 45 µε 50 λεπτά δεν υποστηρίζονται από τα σηµερινά µεγέθη προσφοράς/ζήτησης.

Περιορίζονται στο µισό τα αποθέµατα

Υπέρ µιας συντήρησης του ανοδικού µοµέντουµ των τιµών στην αγορά σκληρού σίτου συνοµολογούν και οι τελευταίες εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC), µε βάσει τις οποίες τα τελικά αποθέµατα στο τέλος της τρέχουσας περιόδου θα µειωθούν κατά 1,4 εκατ. τόνους, σε µόλις 1,6 εκατ. τόνους έναντι των 3 εκατ. τόνων στο κλείσιµο της περιόδου 2022-2023.

Προς το παρόν, πάντως, οι αγοραστές επί ευρωπαϊκού εδάφους, έχουν επιλογές, τστις εγχώριες παραγωγές, όσο και σε κοντινότερες του Καναδά χώρες. Ακούγεται ότι σηµαντικές ποσότητες σκληρού σίτου αγόρασαν οι Ιταλοί από την Τουρκία. Καναδοί αναλυτές αναµένουν πως η Ιταλία θα χρειαστεί πάνω από 1 εκατ. τόνους καναδικού σκληρού σίτου, µε την προϋπόθεση ότι µπορεί να µπει σε χαρµάνια, για να διορθώσει τις ποιότητες που διαθέτει από σοδειά της ΕΕ.

agronews.gr