Γιγαντιαία μεταφορικά αεροσκάφη C-17 της USAFE αλλά και C-130 από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συνοδεία αεροσκαφών υποστήριξης A-10 αλλά και μαχητικών F-16 της ΠΑ με αφετηρία την 110 Π.Μ. πέταξαν πάνω από την θεσσαλική Drop Zone.

Το σενάριο προέβλεπε τη δημιουργία μεγάλης έκτασης αεροπρογεφυρώματος, ώστε να αποτελέσει βάση μεταφοράς μεγάλου αριθμού δυνάμεων με μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Μετά από άσκηση δεκάδων Ελλήνων, Αμερικανών και Ολλανδών αλεξιπτωτιστών της μεγάλης ΝΑΤΟικης άσκησης ‘’Swift Response 2023’’ στο Κιλκίς, όπου είχε ολοκληρωθεί το σενάριο που προέβλεπε τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος οι κομάντος-αλεξιπτωτιστές τα ξημερώματα ανέλαβαν νέα αποστολή. Επιβιβάστηκαν σε Ελληνικά και Αμερικανικά ελικόπτερα Chinook και κινήθηκαν προς το αεροδρόμιο της Λάρισας και την 110 Πτέρυγα Μάχης σε μια νέα αεροκίνητη ενέργεια κρούσης συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων Apache τα οποία υποστήριξαν την αποστολή αλλά και των Αμερικανικών αεροσκαφών Α-10. Στόχος η κατάληψη και ασφάλιση του αεροδρομίου ώστε να χρησιμοποιηθεί από φίλιες δυνάμεις.

Το διπλό σενάριο του τελευταίου 24ωρου σε Κιλκίς και Λάρισα αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα των κοινών δράσεων Ελλήνων, Αμερικανών και Ολλανδών στο πλαίσιο της ‘’Swift Response 2023’’ στον Ελλαδικό χώρο. Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες όπως οι Ολλανδία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή τους σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικου σχεδιασμού.

Επιπλέον ασκήσεις όπως η ‘’Swift Response’’ αποτελούν ευκαιρία συνεκπαίδευσης Μονάδων και Μέσων με κορυφαίες και ‘’μπαρουτοκαπνισμένες’’ Συμμαχικές Μονάδες και Σχηματισμούς όπως κυρίως οι Αμερικανοί με εμπειρία σε εμπόλεμες περιοχές. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα για εξοικείωση και κοινή εκπαίδευση με άγνωστα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα και οπλικά συστήματα όπως για παράδειγμα τα Αμερικανικά αεροσκάφη κρούσης Α-10 τα οποία δεν διαθέτει η Ελλάδα στο οπλοστάσιο της. Για την νεότευκτη μάλιστα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία σηκώνει το κύριο βάρος σχεδιασμού και οργάνωσης των σεναρίων της άσκησης, η ‘’Swift Response ’’ αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία σε επιτελικό επίπεδο.

Μόνο τυχαία δεν είναι και η επιλογή της Ελλάδας για εκτέλεση ασκήσεων μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας την ώρα μάλιστα που στη γειτονική Τουρκία οι συμμαχικές πλέον κοινές δράσεις είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Και περιορίζονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα κυρίως σε αέρα και θάλασσα με το ΝΑΤΟ και ειδικά τους Αμερικανούς να αποφεύγουν μεταστάθμευση δυνάμεων σε Τουρκικό έδαφος. Αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα όπου το τελευταίο διάστημα η Αμερικανική παρουσία γίνεται όλο και πιο έντονη από τη Σούδα και τις Αεροπορικές Βάσεις στη Δυτική Ελλάδα έως τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Η ‘’Swift Response 23’’ διεξάγεται από την Κυριακή 07 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 παράλληλα σε 3 περιοχές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία, και αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ‘’DEFENDER EUROPE 23’’ που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις του United States Army Europe and Africa(USAREUR-AF), με σκοπό να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του.

Πηγή: newpost.gr