Αμηχανία επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τα Pentagon Leaks, καθώς οι σύμμαχοι ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας χθες Τρίτη, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους της μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

«Έχω ζητήσει την διενέργεια εσωτερικής έρευνας»

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου και έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του AFP, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα είναι μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, με το Πεντάγωνο να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Όστιν από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Έκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. «Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Όστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Αντεπίθεση

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης». Άλλο έγγραφο, διαβαθμισμένο «απόρρητο», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, αναφέρεται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών πληγμάτων.

Το έγγραφο, του οποίου το AFP δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, αναφέρει ότι το 89% της αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας αποτελείται από σοβιετικά συστήματα SA-10 και SA-11, τα οποία σύντομα ενδέχεται να μην διαθέτουν πλέον πυρομαχικά. Βασιζόμενο στον τρέχοντα αριθμό κατανάλωσης των πυρομαχικών αυτών, τα συστήματα SA-11 είναι πιθανό να μην έχουν πλέον πυρομαχικά ως τα τέλη Μαρτίου και τα SA-10 ως τις αρχές Μαΐου, σημειώνει το έγγραφο. Η ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει την αντιαεροπορική του άμυνα μεσαίου βεληνεκούς για να προστατεύσει τη γραμμή του μετώπου «ενδέχεται να είναι μειωμένη έως και εξαντλημένη ως τις 23 Μαΐου», καταλήγει.

Αιγυπτιακές ρουκέτες;

Άλλο έγγραφο αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε να παραχθούν 40.000 ρουκέτες προκειμένου να παραδοθούν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε τους αξιωματούχους του να κρατήσουν το πρόγραμμα αυτό μυστικό «προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», σύμφωνα με άλλο άρθρο της Washington Post.

Όμως ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι διέψευσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος παρέχει φονικά όπλα στη Ρωσία». «Η Αίγυπτος είναι και παραμένει σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο Κίρμπι.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ