Με δύο διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα από ποια Λεκάνη Απορροής Ποταμού (ΛΑΠ) προέρχονται τα νερά που χρησιμοποιούνται για ύδρευση και άρδευση, θα υπολογίζεται το περιβαλλοντικό τέλος στο Νομό Καρδίτσας.

Με αποφάσεις τους οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας και Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Κυριακάτικο ρεπορτάζ του «Νέου Αγώνα», ανακοίνωσαν το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο θα διαφέρει ανάλογα με το αν τα χρησιμοποιούμενα νερά προέρχονται από τη Λεκάνη Απορροής του Πηνειού ή από τη Λεκάνη Απορροής του Αχελώου.

Λεκάνη Απορροής Πηνειού

Για όσους αρδεύουν τις καλλιέργειες με νερά προερχόμενα από τη Λεκάνη Απορροής του Πηνειού (πχ ποταμοί Eννιπέας, Φαρσαλίτης, Σοφαδίτης κλπ) η νέα αρδευτική επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 0,0241 ευρώ το κυβικό.

Έτσι για την άρδευση ενός στρέμματος βαμβακιού, για το οποίο απαιτούνται περίπου 450 κυβικά νερού, εκτιμάται ότι το κόστος θα διαμορφωθεί στα 10,80 ευρώ.

Λεκάνη Απορροής Αχελώου

Για όσους χρησιμοποιούν νερό από τη Λεκάνη Απορροής του Αχελώου, το περιβαλλοντικό κόστος διαμορφώνεται στα 0,0011 ευρώ ανά κυβικό, κάτι που σημαίνει η επιβάρυνση από τη χρήση 450 κυβικών για το πότισμα ενός στρέμματος βαμβακιού θα είναι περίπου 0,50 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ως χρήστες των νερών της Λεκάνης Απορροής του Αχελώου εμφανίζονται οι Δήμοι Αργιθέας, Λ. Πλαστήρα, Καρδίτσας για τη Δημοτική Ενότητα Μητρόπολης και τις Τοπικές Κοινότητες Αμαράντου, Καροπλεσίου, Καστανέας, Νεράιδας και Ραχούλας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου και τη Τοπική Κοινότητα Μολόχας της Δημοτικής Ενότητας Καλλιφωνίου. Επίσης η ΔΕΥΑ Καρδίτσας και ο Σύνδεσμος ύδρευσης, ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού και ο ΤΟΕΒ Μοσχάτου- Μεσενικόλα- Μορφοβουνίου.

Για τα επιφανειακά νερά, δημοτικές γεωτρήσεις και ΤΟΕΒ, το νέο περιβαλλοντικό τέλος θα πρέπει να εφαρμοστεί από φέτος, ενώ για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις 2021 και μετά.

Μελέτη

Ο κάμπος στην περιοχή του Παλαμά και των Σοφάδων, μπορεί να φαίνεται ότι ανήκει στη Λεκάνη Απορροής του Πηνειού, ωστόσο πλήθος αρδευτών χρησιμοποιεί νερό που προέρχεται από τη Λίμνη Πλαστήρα και κατ’ επέκταση από τη λεκάνη Απορροής του Αχελώου.

Όπως υπογραμμίζουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο «Ν.Α», απαιτείται υδρολογική μελέτη που να δείχνει πόσα κυβικά νερού χρησιμοποιούνται από την κάθε Λεκάνη Απορροής για ύδρευση, πόσα άρδευση και σε ποιες περιοχές καταλήγουν.

Στις… καλένδες η υπόσχεση

Πάντως, παραπέμπεται στις… καλένδες άλλη μια υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δια του τότε υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, είχε υποσχεθεί την μη επιβολή «πράσινου τέλους» στην άρδευση για μια 5ετια.

Το νέο περιβαλλοντικό τέλος που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιφέρει δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, μετατρέποντας παράλληλα τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ, σε φοροεισπράκτορες, καθώς είναι εκείνοι που θα το εισπράττουν για να το αποδώσουν κατόπιν στο «Πράσινο Ταμείο» της Ε.Ε.