Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα για τον Προσωπικό Γιατρό ο θεσμός προχωρά, με τους
ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν πλέον πιο ενεργά. Ο Προσωπικός Γιατρός λειτουργεί ήδη
εδώ και ένα χρόνο, θα είναι σε ισχύ για δύο έτη με δυνατότητα παράτασης ενός χρόνου.
Παράλληλα, αναμένονται βελτιώσεις στο θεσμό το προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Δημήτρης Παπούλιας, Οφθαλμίατρος και Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, ανέφερε ότι στον Προσωπικό Γιατρό έχουν ενταχθεί παθολόγοι, γενικοί ιατροί και ελάχιστοι παιδίατροι, ενώ η απόφαση του Υπουργείου Υγείας είναι να εντάξει κι άλλες ειδικότητες στο θεσμό. «Μας βρίσκει επιφυλακτικούς ως Σύλλογο», ανέφερε «η απόφαση να ενταχθούν κι άλλες ειδικότητες να υπηρετήσουν το θεσμό».
«Ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών στο Ν. Καρδίτσας έχει αντιστοιχηθεί σε κάποιον προσωπικό γιατρό και τα οφέλη για τους πολίτες είναι αρκετά από τη στιγμή που τον έχουν επιλέξει να τους παρακολουθεί και να τους φροντίζει. Οι Έλληνες πολίτες κλείνουν ραντεβού στον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος τα διαχειρίζεται μέσα από ειδική πλατφόρμα. Αυτή η μέθοδος βοηθά τους ιδιώτες γιατρούς να ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους και τις ανάγκες του ιατρείου τους. Υπήρχε μια διστακτικότητα από τους γιατρούς κατά πόσο θα συνδυαστεί ο θεσμός με την εξυπηρέτηση των άλλων ασθενών τους, η οποία φαίνεται ότι ξεπεράστηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, στον τρόπο που λειτουργεί ο Προσωπικός Γιατρός και στα περιθώρια βελτίωσής του αναφέρθηκε ο κ. Παπούλιας. «Στο θεσμό προβλέπεται αποζημίωση των συμμετεχόντων ιδιωτών γιατρών με πάγια αντιμισθία, οι εγγραφές μπορούν να φθάσουν κλιμακωτά έως και
2.000 άτομα. Οι εγγεγραμμένοι πολίτες δικαιούνται δωρεάν επισκέψεις, όπως και την συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικών για εξετάσεις. Συνεπώς, οι πολίτες εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτός αν κάποιο πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται εξειδικευμένο
γιατρό», πρόσθεσε.
Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Παπούλιας, η έως τώρα υποχρεωτική συμμετοχή των γιατρών (παθολόγων και γενικών) των κέντρων υγείας έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην άσκηση των πολύπλευρων καθηκόντων τους. «Οι ελάχιστες οικονομικές αποζημιώσεις των γιατρών αυτών δίνονται όταν έχουν αναλάβει τον αριθμό άνω των 1.500 ασθενών, καθώς μέχρι αυτό το όριο δεν λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή. Στο επτάωρό τους καλούνται να εξυπηρετήσουν υποχρεωτικά τους εκατοντάδες ασφαλισμένους, τα χρόνια περιστατικά, τους ανασφάλιστους και τους προσερχόμενους στο κέντρο υγείας, καθώς και τις αιφνίδιες μετακινήσεις τους να καλύψουν κενά σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές. Λόγου χάρη, το Κέντρο Υγείας Παλαμά καλύπτει, με αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ, υγειονομικές ανάγκες με υποχρεωτικές αποσπάσεις γιατρών στα νησιά των Σποράδων.
Οπότε καθίσταται μη εφικτή η ανταπόκρισή των ιατρών και στις ανάγκες του Προσωπικού Γιατρού. Πρέπει επομένως, να μπουν στο θεσμό περισσότεροι ιδιώτες γιατροί με ισχυρά κίνητρα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υγείας της χώρας. Θα ενταχθεί έτσι το σύνολο του πληθυσμού στο πρόγραμμα, αλλά θα μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που έχουν εγγραφεί στα κέντρα υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας είναι αντίθετος να ενταχθούν στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού οι υπηρετούντες γενικοί γιατροί και παιδίατροι που υπηρετούν στα νοσοκομεία, καθώς αντικείμενό τους είναι η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας», κατέληξε.