ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Τα πράγματα είναι απλά και τα φτιάχνουμε σύνθετα επειδή μας βολεύει. Ο,τι συμβαίνει γύρω μας, έχει να κάνει πέραν όλων των άλλων και με τη δική μας δράση ή αντίδραση. Ο,τι “λούζεται” η κοινωνία έχει να κάνει και με τα περιθώρια που αφήνει στους έχοντες κατά καιρούς τα ηνία. Οσο πιο πλαδαρή είναι, τόσο πιο πολύ θα στριμώχνεται!
Οι αντιδράσεις εξαντλούνται όλες (πλην εξαιρέσεων) στις… αναρτήσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που ζούμε τελευταία με την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση της SIEMENS…
Με το που έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση από διάφορα δημοσιεύματα του τύπου (κάποιοι βέβαια… “ξέχασαν” την είδηση ελλείψει χώρου καθώς φιλοξενούσαν βαρυσήμαντες συνεντεύξεις για το μέλλον του Ελληνισμού τύπου Εύας Καιλή!!!) ακολούθησε ένα ξέσπασμα από τα social media όπου εκφράζεται πλέον ο νεοελληνας!
Ο κακός χαμός πάλι από τα… πληκτρολόγια! Πήραν φωτιά τα κινητά και οι υπολογιστές! Το… “εκτονωτήρι” λειτούργησε για μία ακόμη φορά άψογα ως κυμματοθραύστης της αγανάκτησης και πάμε ήδη για… άλλα!
Από ουσία; Μηδεν στο… πηλίκιο που λεγε κι ένας μεγάλος γλωσσολόγος και ηγέτης του έθνους! Θα τελειώσει κι αυτή η ιστορία όπως τελείωσαν οι προηγούμενες και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα!
Με λίγα λόγια, όπως αντιλαμβάνεστε, η μπάλα παίζεται μονίμως εκτός αγωνιστικού χώρου! Όχι στην εξέδρα, αλλά χιλιόμετρα έξω από το γήπεδο! Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη μέσα στα χρόνια, θα διαπιστώσει πως όσο λιγότερες πηγές “επικοινωνίας” είχε ο πολίτης στο παρελθόν σε σχέση με τώρα, τόσο πιο δραστηρίος ήταν κοινωνικά!
Τη δεκαετία του ‘80 υπήρχαν μόνο εφημερίδες, ραδιόφωνο και κρατική τηλεόραση. Από το 1990 και μετά αρχισε να μπαίνει στη ζωή μας η ιδιωτική tv για να φθάσουμε με την ηλεκτρονική επανάσταση στα κινητά, στο διαδίκτυο και στη… διαδικτύωση που ανακάλυψαν ο Μάρκος ο Ζάκερμπεργκ και η παρέα του!
Αν κάνουμε μια πρόχειρη αναδρομή θα διαπιστώσουμε ότι η εξέλιξη στον τρόπο επικοινωνίας και η εύκολη πρόσβαση του κόσμου στον δημόσιο λόγο, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη δραστηριότητα που επιδεικνύει στην πραγματική ζωή σε θέματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το σύνολο, αλλά και τα προσωπικά του!
Αντί όλη αυτή η “ευκολία” να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγαλύτερης κοινωνικής αφύπνισης και δράσης για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής, λειτούργησε εντελώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Μία παροιμιώδη πλαδαρότητα για ο,τιδήποτε συμβαίνει έξω από την πόρτα μας! Ολα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στην… οθόνη! Κινητό και “τσάκα τσουκα” ολημερίς κι ολονυχτίς στο πληκτρολόγιο! Μέσα στους ποταμούς της ανοησίας γράφονται και υπέροχα πράγματα, αλλά όλα καταλήγουν στον… ηλεκτρονικό κάδο απορριμάτων!
Και η ζωή έξω συνεχίζεται όπου άλλοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς… εμάς!!!
————————
«Η λέξη “χρήστης” χρησιμοποιείται από επαγγελματίες κομπιουτεράδες όταν θέλουν να πουν “ηλίθιος”»
Ντέιβ Μπάρυ – Αμερικανός δημοσιογράφος