ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Την άποψή μας για τους “μεγάλους” και την ευθύνη τους στο γενικότερο κατάντημα του ελληνικού ποδοσφαίρου την έχουμε καταθέσει αμέτρητες φορές με διάφορες αφορμές που είχαν να κάνουν κυρίως με την αντιμετώπιση της επαρχίας. Δηλαδή των δικών μας ομάδων που μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο.

Τα γράψαμε και χθες μ’ αφορμή τα όσα έγιναν στο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Πάμε, όμως, αφού μας το ζητάτε, να πούμε τη γνώμη μας επί καθαρώς ποδοσφαιρικών ζητημάτων. Να δούμε, ρε αδερφέ, ποιος έχει καλύτερη ομάδα φέτος απ’ αυτούς που διεκδικούν (ή διεκδικούσαν μέχρι πρότινος) τον τίτλο.

Τα πράγματα είναι απλά. Δεν θέλει πολλή ανάλυση για να διαπιστώσει κανείς ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που ισοβαθμούν σήμερα στην πρώτη θέση, είναι οι πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος.

Επίσης αν βγάλουμε τα “οπαδικά” μας γυαλιά και η κρίση μας μείνει ανεπηρέαστη από τις όποιες συλλογικές μας προτιμήσεις θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ΑΕΚ έχει παίξει την καλύτερη μπάλα και ο Παναθηναϊκός έχει αποθεώσει την έννοια “ομάδα του προπονητή, του συνόλου κι όχι των ξεκομμένων μονάδων”.

Το ποιος από τους δυο θα πάρει το πρωτάθλημα δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο όμως είναι ότι και οι δύο το αξίζουν περισσότερο από τους άλλους δύο διεκδικητές (αγωνιστικά μιλάμε) διότι, ο ΠΑΟΚ παρότι είχε κι αυτός συγκροτήσει μια καλή ομάδα δεν βρήκε σταθερότητα, ενώ για τον Ολυμπιακό η συζήτηση είναι ξεχωριστή!

Εδώ μιλάμε για το παράδειγμα προς αποφυγή σ’ ο,τι έχει να κάνει τον σχεδιασμό. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι άλλαξε τέσσερις προπονητές πριν βγει η χρονιά τα λέει όλα! Να μην μιλήσω για το ρόστερ με τους 40 παίκτες!!! Μόνο εμείς δεν περάσαμε από του Ρέντη για να προπονηθούμε!!!

Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για σοβαρό πλάνο αλλά μόνο για… αεροπλάνο! Οπότε η κουβέντα για την διαιτησία και όλα τα διάφορα που αφορούν στο ποιος ελέγχει το χώρο, είναι να χαμε να λέγαμε…

Να μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός τα δύο τελευταία χρόνια είναι πρωταθλητής με το υπάρχον καθεστώς που κουμαντάρει σήμερα την ΕΠΟ! Γιατί; Γιατί απλούστατα είχε καλύτερη ομάδα από τους υπόλοιπους!

Φέτος δεν είχε ομάδα αλλά ένα… κέντρο διασκέδασης! Ακόμη και οι ποιοτικοί παίκτες που ήταν καλύτεροι άλλων που διέθεταν οι αντίπαλοι, δεν μπορούσαν να αποδώσουν διότι δεν είχαν να κάνουν με ομάδα, αλλά μ ένα… λεωφορείο που σε κάθε στάση που έκανε ανεβοκατέβαιναν επιβάτες που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους ούτε εξ όψεως!

Οι πρώτοι που πρέπει να πάρουν πόδι από τον Ολυμπιακό είναι οι “αυλοκόλακες” του προέδρου. Που τον αποθεώνουν ό,τι λάθος κι αν κάνει. Στη συνέχεια να πάει ένας κανονικός και σοβαρός προπονητής και να στηριχθεί ένα σχέδιο με συνέπεια.

Αυτά τα ολίγα και καλή διασκέδαση στο υπόλοιπο των play off…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Eίναι, λοιπόν, τεκμηριωμένο. Στο επίπεδο των “μεγάλων”, δεν μπορούμε να μιλάμε για απροκάλυπτες διαιτησίες, “σφαγές” και άλλα συναφή, γιατί βλέπει και η… επαρχία και ξεκαρδίζεται στα γέλια!

“Φτιάξτε καλύτερες ομάδες”
Ισχύει αυτό που έλεγε παλαιότερα ο Ολυμπιακός στους άλλους που φώναζαν και διαμαρτύρονταν: “Φτιάξτε καλύτερες ομάδες”! Το ίδιο τώρα λένε οι άλλοι στον Ολυμπιακό: “Φτιάξε καλύτερη ομάδα”… Απλά είναι τα πράγματα!

Δικαίωμα…
Δικαίωμα δια να ομιλούν περί διαιτησίας και άλλων καταστάσεων αλλοίωσης των πρωταθλημάτων έχουν ΜΟΝΟΝ οι “μικροί”. Και μάλιστα όχι όλοι. Δεν έχουν διακαίωμα όσοι γίνονται “δορυφόροι” και τους σπρώχνουν οι “μεγάλοι” στην πρώτη εθνική. Δικαίωμα έχουν εκείνοι που δεν διαθέτουν τον λεγόμενο… “μπάρμπα στην Κορώνη” και πορεύονται μόνοι τους.

—————————-

«Αν θες να πας μπροστά, κάνε πίσω και πάρε φόρα»

Φρεντερίκ Νταρ – Γάλλος συγγραφέας