Ποιοτικό νερό από τη λίμνη Σμοκόβου θα έχουν πιθανώς από το καλοκαίρι 42 κοινότητες του Ν. Καρδίτσας

Πολύ πιθανώς εντός καλοκαιριού να τρέξει ποιοτικό νερό από τη Λίμνη Σμοκόβου στα σπίτια 42 κοινοτήτων της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας.
Η εργολαβία έχει περάσει στο τελικό στάδιο, καθώς στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμαστικοί έλεγχοι λειτουργίας του δικτύου. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δεν αποκλείεται το νερό θα φτάσει στις βρύσες των σπιτιών εντός του καλοκαιριού όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος, ανέφερε ότι ο ταμιευτήρας της λίμνης σήμερα διαθέτει 157 εκατομμύρια κυβικά νερού, υπογραμμίζοντας τις μειωμένες εισροές υδάτων εξαιτίας του άνομβρου χειμώνα. Από τα κυβικά αυτά, το ωφέλιμο φορτίο για την άρδευση ανέρχεται στα 53-54 εκατ. Κυβικά, ενώ επιπλέον 8-9 εκ κυβικά θα χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση των κατοίκων στις 42 κοινότητες. Διευκρινιστικά ανέφερε πάντως ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιλοτική σε ότι αφορά τον όγκο του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση και την επόμενη θα υπάρχει πιο ακριβής υπολογισμός.
Ο κ. Σκάρλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Ν. Καρδίτσας. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα έργο πνοής, ένα μεγάλο  έργο συνεργασίας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Είμαστε πλέον στο τελευταίο βήμα, καθώς ήδη ξενίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Εγινε από το Σύνδεσμο Υδρευσης Σμοκόβου η προμήθεια των αναγκαίων υλικών γι αυτή τη διαδικασία η οποία διαρκεί έξι μήνες. Οπότε, αν κυλίσουν όλα ομαλά χωρίς κάποιο απρόοπτο, ίσως και εντός του καλοκαιριου, το νερό θα φτάσει στις βρύσες των σπιτιών.

Να θυμίσω ότι το έργο περιλαμβάνει:

-Λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων,   Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού με  δυναμικότητα επεξεργασίας  16.875 κυβικών μέτρων διυλισμένου νερού την ημέρα,

Τρεις κλάδους δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού  συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων και  4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Ο προϋπολογισμός έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ, θα υδρευθούν περίπου 55.000 κάτοικοι 42 χωριών εκ των οποίων τα 22 στο Δήμο Σοφάδων.

Οφείλω να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα στον Περιφερειάρχη κ Αγοραστό, αμέσως το υιοθέτησε και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Επίσης καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, και ιδιαίτερα του Υπουργού μας Κώστα Τσιάρα, που παρενέβησαν, όπου χρειάστηκε. Και τους ευχαριστώ θερμά γι αυτό».