Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζονται και την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με 45 drones, όπως ανακοίνωσε σήμερα 1/1 ο ουκρανικός στρατός.

Τα drones, τα οποία είναι όλα ιρανικής κατασκευής «Shahed-136» ή «καμικάζι drones», καταστράφηκαν από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones αυτά με το όνομα Geran, ώστε να καλύψει ιρανική ανάμειξη, καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται επί μακρόν στρατιωτικά.

Τα Shahed-136 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο. Αν και περιγράφονται ως drones καμικάζι, πρόκειται για μικρούς «πυραύλους Κρουζ» με σχετικά περιορισμένη καταστροφική ικανότητα δεδομένου του φορτίου τους (50 κιλά).

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Αντρί Νεμπίτοφ ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook που δείχνει τα υπολείμματα ενός drone με τις λέξεις «Καλή χρονιά» στα ρωσικά.

«Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για το κράτος τρομοκρατίας και τον στρατό του», σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις να ηχούν πάνω από το Κίεβο λιγότερο από μία ώρα μετά την έλευση του 2023 και αφού είχαν προηγηθεί οι χθεσινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Η Ρωσία επίσης εξαπέλυσε 20 πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αλλά οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία ανέφεραν τον θάνατο ενός αμάχου σε σημερινό ουκρανικό βομβαρδισμό στη Γιασινουβάτα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πηγή:cnn.gr