Βήμα προς βήμα, οι πολεμικοί στόχοι της Δύσης στην Ουκρανία, επεκτείνονται καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή για περισσότερους από δύο μήνες.

Από την άμυνα της Ουκρανίας στην αποδυνάμωση της Ρωσίας

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα Guardian, αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια προμήθειας «αμυντικών όπλων» στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε μια προσπάθεια παροχής βαρύτερου οπλισμού. Αυτή την εβδομάδα η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να προμηθεύσουν τεθωρακισμένα οχήματα αντιαεροπορικού πυροβολικού για να κρατήσουν τη ρωσική αεροπορία σε απόσταση.

Τη Δευτέρα ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι στόχος της Δύσης είναι να «αποδυναμώσει τη Ρωσία» σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να εισβάλει ή να απειλήσει τους γείτονές της.

Μία ημέρα αργότερα ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι δήλωσε ότι θα ήταν «απολύτως νόμιμο» για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας, αν χρειαστεί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σκληραίνει τη στάση της και στέλνει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Πρόκειται για διαφορετικές, πιο συγκεκριμένες δηλώσεις, σε σύγκριση με ορισμένες από τις γενικόλογες ρητορικές που χρησιμοποιούνταν στην αρχική φάση του πολέμου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις απειλούσαν το Κίεβο και η κρίση της Ουκρανίας φαινόταν να είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την χώρα.

«Η επιθετική πράξη του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να αποτύχει και να φανεί ότι αποτυγχάνει», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον τον Μάρτιο. Ήταν μια γενικευμένη παρατήρηση του Βρετανού πρωθυπουργού που απέφυγε διακριτικά να διευκρινίσει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, η γλώσσα έχει σκληρύνει καθώς η σύγκρουση φαίνεται να τραβάει σε μάκρος. Επί του εδάφους η καλά σχεδιασμένη επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς εξακολουθεί να εκτυλίσσεται μόνο σταδιακά, με την κατάκτηση μιας χούφτας χωριών κοντά στο Ιζιούμ, όπου η προσπάθεια περικύκλωσης των δυνάμεων της Ουκρανίας συνεχίζεται χωρίς κανένα σημάδι ραγδαίων εξελίξεων, παρεμποδισμένη από τον βροχερό καιρό, την ισχυρή αντίσταση και τα προβλήματα διοίκησης και ελέγχου.

Στο Κίεβο ο Αντόνιο Γκουτέρες

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να αντεπιτεθούν με τη δύναμη που απαιτείται για να αναγκάσουν τη Ρωσία να υποχωρήσει στο Ντονμπάς ή στο νότο, όπου η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι κατέλαβε ολόκληρη την περιοχή της Χερσώνας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σκληραίνει τη στάση της και στέλνει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Σκληρές προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει εκμεταλλευτεί την αργά ενισχυμένη προμήθεια όπλων για εξαπολύσει προειδοποιήσεις. Τη Δευτέρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία … εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω ενός πληρεξουσίου και εξοπλίζει αυτό τον πληρεξούσιο» σε συνέντευξή του, όπου προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και ακόμη και πυρηνικής σύγκρουσης.

Το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Δύση εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι- αντιπροσώπων λόγω της συνεχιζόμενης προμήθειας όπλων. Παρ- όλα αυτά, οι δυτικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την περιγραφή του Λαβρόφ για πόλεμο δι- αντιπροσώπων, επειδή δεν θέλουν να προσδώσουν νομιμοποίηση σε τυχόν ρωσικά αντίποινα πέραν της επικράτειας της Ουκρανίας.

«Υπάρχει μια ρωσική αφήγηση ότι πρόκειται για έναν πόλεμο δι- αντιπροσώπων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Δεν είναι. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην αυτοάμυνά της», δήλωσε ένας αξιωματούχος την Τετάρτη, εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τα σχόλια του Χίππι για χρήση δυτικών όπλων στην ίδια τη Ρωσία.

Αλλά δεδομένου του πόσο πολύ η Ρωσία αγωνίζεται στρατιωτικά στην Ουκρανία, η ιδέα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο χτυπώντας, όπως πρότεινε ο Λαβρόφ, κατά της παράδοσης όπλων σε χώρες του ΝΑΤΟ, φαίνεται απίθανη – όχι μόνο επειδή θα προσκαλούσε μια δυτική στρατιωτική απάντηση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σκληραίνει τη στάση της και στέλνει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο

Οι πυρηνικές απειλές είναι επίσης σχεδιασμένες για να εκφοβίζουν, αλλά παραμένει ένας αναπόφευκτος κίνδυνος ότι ο Πούτιν θα κλιμακώσει περαιτέρω αν αισθανθεί ότι απειλείται.

Αυτό που είναι λιγότερο βέβαιο είναι ποια θα είναι η τελική κατάσταση των μαχών. Την Τρίτη, ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο ισχυρός επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα ότι «το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης και του καθεστώτος του Κιέβου υπό τον έλεγχό της μπορεί να είναι μόνο η διάλυση της Ουκρανίας σε διάφορα κράτη» – αναμφισβήτητα επιδιώκοντας να δικαιολογήσει μια de facto διαίρεση της Ουκρανίας κατά μήκος στρατιωτικών γραμμών μετώπου.

Την Τετάρτη, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Ουκρανία να αποκαθίσταται «τουλάχιστον» στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου – την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να επιτύχει τέτοιους στόχους στο πεδίο της μάχης. Μια κρίσιμη περίοδος θα έρθει τον επόμενο μήνα περίπου, καθώς φθάνει το τελευταίο κύμα δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών οβιδοβόλων και των γερμανικών και βρετανικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Αφήνει την ουδετερότητά της η Μολδαβία;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μολδαβία αφήνει την ουδετερότητά της, στέλνοντας βοήθεια στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι εισβολείς.

Η Μάια Σάντου πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ, όπως μετέδωσε το μολδαβικό δίκτυο Jurnal TV.